Milanović iz susjedne Hrvatske opet prijeti: "Pregovori su propali zbog onih..."

22
Radiosarajevo.ba
Milanović iz susjedne Hrvatske opet prijeti: "Pregovori su propali zbog onih..."
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

Propali su pregovori o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji su, u posljednoj rundi, četiri dana vođeni u Delegaciji EU u Sarajevu.

Vođeni su pod posredstvom međunarodnih pregovarača Angeline Eichhorst, direktorice pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS), i Michaela Murphyja, novoimenovanog ambasadora SAD-a u BiH.

Danas su se oglasili kratkim saopćenjem iz ureda predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Za portal Dnevnik.ba je saopćeno kako su pregovori propali "zbog onih koji ne mogu prihvatiti legitimnu zastupljenost Hrvata u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine".

Užas u Zenici: Maloljetnica silovana u parku

Užas u Zenici: Maloljetnica silovana u parku

„Pregovori o izmjenama izbornog zakona u Bosni i Hercegovini opet su propali zbog onih koji ne razumiju suštinu Daytonskog sporazuma, ne priznaju ravnopravnost i konstitutivnost za sva tri naroda u Bosni i Hercegovini i ne žele prihvatiti i dozvoliti legitimnu zastupljenost Hrvata u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine. Svojim dosadašnjim političkim djelovanjem, a zadnjih mjeseci sustavnim rušenjem svakog mogućeg kompromisa ili dogovora o izmjenama Izbornog zakona, oni zapravo rade na unitarizaciji Bosne i Hercegovine", poručio je Milanović, adresirajući odgovornost za propast pregovora na političke stranke predvođene SDA.

"Na žalost, rade to svjesno i ciljano, na štetu Bosne i Hercegovine", dodao je Milanović.

Bez izmjena izbornog zakona, naglasio je, nemoguće je održati izbore u Bosni i Hercegovini koji će osigurati legitimnu zastupljenost Hrvata. 

"Ukoliko se Hrvatima u Bosni i Hercegovini na izborima ne osigura legitimna zastupljenost, takvi izbori nemaju ni političkog, niti demokratskog opravdanja“, poručio je Milanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije