Milanović brani Dodika od 'Amerikanaca i Englezića': "Prste dalje od njega"

11
Radiosarajevo.ba
Milanović brani Dodika od 'Amerikanaca i Englezića': "Prste dalje od njega"
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović i Milorad Dodik

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović osvrnuo se na to što će se predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik u ponedjeljak, 16. oktobra, pojaviti u sudnici Suda BiH kako bi se izjasnio o krivnji po optužnici koja je protiv njega podignuta zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

"To je pokušaj Amerikanaca i Englezića da ga unište i onda valjda dovedu prave četnike na vlast.

Ti ljudi rade isključivo štetu Bosni i Hercegovini. Dodik je predstavnik srpskog naroda, izabran je legalno, pošteno, njegova stranka postigla je uvjerljivu pobjedu, on je pobijedio za 30.000 glasova. Prste dalje od njega", rekao je Milanović.

Stanje prava LGBTI osoba u BiH: RS nazaduje, FBiH stagnira, a evo gdje je ostvaren napredak

Stanje prava LGBTI osoba u BiH: RS nazaduje, FBiH stagnira, a evo gdje je ostvaren napredak

Milanovića su pitali i o isticanju izraelske zastave na zgradi Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske.

"Mislim da je to jedan idiotski potez, uz sve moje simpatije prema Izraelu koje su nažalost izgubili u roku 15 minuta. Hamasovce koji su počinili masakre niko na Bliskom istoku ne voli, nijedna vlast, ali ih nažalost voli narod ili dio naroda. Nema mjesta drugim zastavama u Hrvatskoj, osim u strogo reguliranim situacijama", kaže Milanović.

Dodao je kako će u svom uredu spustiti zastave EU i NATO-a na niže pozicije od hrvatske zastave.

"Hrvatska zastava i NATO-ova zastava nisu iste. Hrvatska zastava i EU zastava - to nije isto", kaže i dodaje da se u ovoj zemlji zna kako se zastavama raspolaže."Koja je zastava sljedeća?", zapitao se Milanović.

"Ja sam osudio ubistva, izrazio čak gađenje i gnušanje, ali pravo na odbranu ne uključuje pravo na osvetu i ubojstva civila", rekao je još o Izraelu i situacija u Gazi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije