Milan Tegeltija odgovorio Krugu 99: Ovakve teze nisu historijski ni pravno održive

Radiosarajevo.ba
Milan Tegeltija odgovorio Krugu 99: Ovakve teze nisu historijski ni pravno održive
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija

Udruženje nezavisnih intelektualaca Krug 99 iz Sarajeva izdalo je jučer saopćenje pod naslovom „Opasne podvale o naciji“ kao reakciju ili osporavanje na autorski tekst predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća biH (VSTV) Milana Tegeltije.

Podsjećamo Tegeltija je autorski tekst „Agresivna paeudogradjanizacija je negiranje građanskih prava“ objavio 12. oktobra 2019.godine.

Krug 99 "očitao lekciju" predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji

„Međutim, osporavajući moj tekst, ustvari su vlastitim tvrdnjama (o deetnizacije nacije, delegitimizaciji konstitutivnosti naroda u BiH, tezom o bosanskoj naciji neprepoznatoj ustavom BiH) potvrdili većinu najvažnijih teza iz tog mog teksta (što je lako uočljivo uporednom analizom mog teksta i osporavanja)“, poručio je Tegeltija.

Dodao je da je osnovna teza koja se može iščitati kroz osporavanje je tvrdnja da država pa time i državljanstvo građanima te države daje naciju, koju oni bez države nemaju.

„A šta ćemo sa Kurdima, Palestincima i inim narodima bez drzave?“, upitao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, ovakva teza, u osporavanju, nije historijski, pravno niti sociološki održiva.

„Ovakva teza predstavlja intelektualističku agresiju na pravo građana BiH na nacionalni identitet zagarantovan Ustavom BiH inkorporiran u formi konstitutivnosti u temelje BiH kao strukturalno i etnički složene države. Zato cu u narednim danima, sa velikim zadovoljstvom, napisati i javno objaviti osvrt na ovaj tekst Kruga 99“, zaključio je Tegeltija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije