Milan Dunović: 'Svrstaju nas u torove temeljem etničke pripadnosti, kojim se upravlja autokratski'

8
Radiosarajevo.ba
Milan Dunović: 'Svrstaju nas u torove temeljem etničke pripadnosti, kojim se upravlja autokratski'
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Milan Dunović

Milan Dunović, zastupnik (DF) u Parlamentu BiH, komentirao je sposobnost Davora Bunoze da obavlja fukciju ministra pravde BiH.

Dunović se oglasio putem Facebooka, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"U svakoj normalnoj zemlji, bilo bi nemoguće da osoba kao što je Davor Bunoza, inače ministar pravde BiH, uopšte obavlja neku važnu funkciju, posebno ako se vidi takav stepen neznanja i nepoznavanja materije, a što je očigledno kod resornog ministra.

Šta Konaković poručuje Dodiku? 'Brini se o ljudima u RS, a ne o Moskvi'

Šta Konaković poručuje Dodiku? 'Brini se o ljudima u RS, a ne o Moskvi'

Čitajući njegovo obraćanje Centralnoj izbornoj komisiji, u kojem traži da mu se dostavi podatak o 'nacionalnosti' apelanta pred Evropskim sudom za ljudska prava, gospodina Slavena Kovačevića, navedeno obraćanje nevjerovatno iz barem dva razloga.

Kao prvo, ministar Bunoza bi morao, ne trebao, znati, da svaki podzakonski akt nema snagu zakona, pa samim tim ne može imati prednost u odnosu na zakon. Tačnije, Odluka Vijeća ministara o uspostavljanju ureda agenata Vijeća ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava je podzakonski akt ili akt niže pravne snage od Zakona o zaštiti ličnih podataka, koji je na snazi od 2011. godine.

Tim zakonom štite se prava pojedinaca i njihovi lični podaci, a ne prava institucija da, kako kojoj padne napamet, pristupa ličnim podacima građana. Osim toga, primjena odredbi Zakona o zaštiti ličnih podataka nije kumulativne prirode, nego se odredbe primjenjuju pojedinačno, isključivo u korist nositelja ličnih podataka.

Zato je Centralna izborna komisija postupila potpuno ispravno, što nije dostavila lične podatke apelanta Slavena Kovačevića bez njegove izričite saglasnosti, tom, podzakonskim aktom formiranom, Uredu.

Kao drugo, nevjerovatno je da ministar pravde traži 'nacionalnost' apelanta, iako se u Ustavu Bosne i Hercegovine spominju konstitutivni narodi; uđemo li u etimologiju riječi narod, grčki izraz etnos znači narod, pa analogno tome Ustav ove zemlje tretira etničku pripadnost, a ne nacionalnost.

Da li ministar kada popunjava obrasce za vizu neke od zemalja, u rubrici Nationality, što prevedeno sa engleskog znači državljanstvo, upisuje svoju etničku, umjesto nacionalnu pripadnost?

Ovo što traži ministar pravde, osim što nema nikakvog osnova, ne može imati utjecaj na apelaciju Kovačevića pred Evropskim sudom za ljudska prava, jer se nečija etnička pripadnost ne može povezivati sa aktivnim biračkim pravom. Da li nas ovim besmislenim djelovanjem, ministar Bunoza želi vratiti u neka vremena obilježena fašisoidnom ideologijom i 'filozofijom' udruženih zločinačkih poduhvata?

Napomenuću - još u decembru prošle godine sam postavio zastupničko pitanje o tome da li su ti navodni agenti Vijeća ministara u aktivnom mandatu, iako je imenovanje svih predstavnika Bosne i Hercegovine isključiva ustavna nadležnost Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Nikad nisam dobio odgovor!

Neka ministar pravde, a posebno stalni 'borci' za pravdu iz Trojke odgovore na pitanje: kako je moguće da jedno lice bude sedam puta zaredom imenovano za vršitelja dužnosti, iako odgovarajući zakon propisuje mogućnost od maksimalno dva imenovanja?

Ambasada SAD žestoko kritikovala ministra Heleza: "Grozna izdaja prijateljstva NATO-a s BiH"

Ambasada SAD žestoko kritikovala ministra Heleza: "Grozna izdaja prijateljstva NATO-a s BiH"

Prošlo je skoro godinu dana, odgovora nema, a da stvar bude još zanimljivija, isto to Vijeće ministara je u martu imenovalo najnoviji saziv Ureda agenata i jedno lice od njih, po sedmi put za vršitelja dužnosti, što je krivično djelo. Tim imenovanjem, pokazali su koliko zapravo postoji vladavina prava u Bosni i Hercegovini.

Osim što zahtjev ministra pravde, prema Centralnoj izbornoj komisiji nema nikakav pravni osnov, takav akt je pokazatelj politika koju nam nudi aktuelna vlast. Svrstaju nas u torove temeljem etničke pripadnosti, kojim se upravlja autokratski putem lidera, koji nema nikakav demokratski legitimitet, a koji oni nazivaju 'legitimni predstavnici konstitutivnih naroda'.

Gdje u toj priči nestade čuveni 'probosanski' akter, ministar za ljudska prava Sevlid Hurić, koji ne pripada parlamentarnoj većini, jer nema niti jednog zastupnika u bilo kojem od domova u Parlamentarnoj skupštini?

Nigdje ga nema kada treba štititi ljudska prava i temeljne slobode apelanta Kovačevića.
Posebno je pitanje za ministra Hurtića, šta je pravni osnov za isplatu plata navodnima agentima, ako im je mandat istekao", napisao je Dunović na Facebook profilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije