Mijatović: Zašto država ne reaguje na poteze Milorada Dodika

5
Radiosarajevo.ba
Mijatović: Zašto država ne reaguje na poteze Milorada Dodika
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Vojin Mijatović

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, oglasio se povodom najave da će se RS zadužiti na Londonskoj berzi 700 miliona KM. Upitao je zašto država ne reaguje i upozorio da bi upravo državni računi mogli doći u pitanje zbog ovog poteza Milorada Dodika.

“Ovo je činjenica koju je potvrdio i Radovan Višković predsjednik Vlade RS prije dva dana za medije. Jasno je da je budžet RS u katastrofi i da je deficit u istom u galopu, te da je vlast primorana na ovaj potez. Miloradu Dodiku je jasno da će zbog pokitičkih stavova biti vrlo upitan novi aranžman sa MMF-om. Ne želi da rizikuje da ostane bez para za finansiranje svoje glasačke mašinerije, budžetakih korisnika i penzionera”, kazao je Mijatović.

Istakao je kako ovo zaduženje nikoga iz Sarajeva ne insteresuje kao da je riječ o drugoj državi i upitao “šta ako se desi da RS proda ove obveznice na Londonskoj berzi i kada dođu na dospjeće ne izvrši uplatu, ko će to platiti”?

“E pa veliki Bosanci koji ne reagujete na ovakve stvari jer se to događa tamo negdje u nekoj RS, postat ćete svjesni svega kad se jedno jutro probudite sa blokiranim državnim računima zbog neplaćene rate Milorada Dodika. Možda tada shvatite da je i ovo Bosna i Hercegovina, možda vam upravo Dodik sa ostavljenim dugovima to dokaže, jer jedini pravni subjekat u međunarodnom pravnom prometu je država Bosna i Hercegovina. Imamo li mi u ovoj zemlji državno Ministarstvo finansija, Fiskalni Savet, Centralnu banku, pitam samo da znam?”, naveo je Mijatović.

Premijer RS Radovan Višković naveo je kako ne vidi ništa sporno u ovome i istakao i da je ponosan.

Ukupan dug RS iznosi 5,8 milijardi KM, od kojih se 3,5 milijarde odnose na vanjski dug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije