Mijatović: Ekstremnim Bošnjacima i Srbima smeta moj odlazak u Potočare

7
Radiosarajevo.ba
Mijatović: Ekstremnim Bošnjacima i Srbima smeta moj odlazak u Potočare
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vojin Mijatović

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, kazao je da njegova posjeta Potočarima, tokom obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, i izjave koje je tada dao, smetaju ekstremistima iz srpskog i bošnjačkog naroda koji se kriju iza radikalizma.

Na pitanje da li je prvi prvi put bio u Potočarima, odgovorio je:

"Prvi put u političkoj funkciji, a u Potočarima sam bio preko 20 puta".

Na pitanje zašto je njegova posjeta sada izazvala toliko reakcija, Mijatović je za N1 rekao:

"Zato što sam sada na političkoj funkciji. Te reakcije govore da još nismo relaksirali odnose u državi. Očigledno se usložnjava situacija u Bosni i Hercegovini. Umjesto da imamo opadanje, stalno raste radikalizam".

Izjavu kako su pojedinci iz njegovog naroda 11. jula 1995. “počinili genocid nad nevinim civilima iz moga naroda” prokomentarisao je:

"Onog momenta kada ne možete građanima ponuditi bolje uslove života - onda radikalizujete nacionalne odnose. Veći ste u srpskom narodu ako negirate i pljujete sve što se dešavalo u Srebrenici. Vidite ove ekstremne Bošnjake – nije dovoljno što je Vojin otišao kao čovjek i poklonio se žrtvama.

Ti pametni filozofi, to je ova ekstremna struja u SDA, ukoliko im se ne sviđa moja priča nek im se svidi ovo što Dodik priča (o Srebrenici). Dakle, imate dvije opcije u BiH. Suština je onog što sam napisao da je moj narod uradio genocid nad mojim narodom.

Pojedinici ili grupa potpuno je nebitno. Oni kao Dodik ne žele bh. identitet, i ono što je najcrnje – kriju se iza srebreničkih žrtava. Bitno mi je kako su me dočekali Emir Suljagić i Alija Tabaković, koji istinski žive tu priču. Ovi iz Sarajeva što glume žrtve me ne interesuju.

Treba istaći kako u Srebrenici, poslije godišnjice genocida, kao da više nema života. Sjajna je fotografija Ćamila Durakovića na kojoj je Srebrenica nakon godišnjice ponovo pusta. To je odgovornost svih nas da tako ne bude. Nema više straha, svi moramo obilaziti stratišta. I bošnjačke i hrvatske i srpske elite. Zato je problem Vojin Mijatvoić i drugi ljudi koji pojimaju stvari na ovaj način", poručio je Mijatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije