Mijatović: RS nema dozvolu države za zaduženje od 700 mil. KM

3
Radiosarajevo.ba
Mijatović: RS nema dozvolu države za zaduženje od 700 mil. KM
FOTO: Facebook / Vojin Mijatović

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a Bosne i Hercegovine uputio je  zvanično pismo Senadu Softiću, guverneru CBBiH, Borjani Krišto, predsjedavajućoj Predstavničkog doma PSBiH i Bakiru Izetbegoviću, predsjedavajućem Doma naroda PSBiH.

Pismo prenosimo u cijelosti.

"Svedoci smo da usled veoma teške ekonomske krize, te vrlo loše ekonomske situacije u BiH, podstaknute i udarom pandemije covid-19, ukupno zaduženje Bosne i Hercegovine neprestano raste.

Preskupi državni aparat na svim nivoima vlasti značajno otežava ekonomski razvoj u našoj zemlji, što ne predstavlja nikakav signal svima vama koji ste trenutno na vlasti da se mora ući u reformu i sve snage usmeriti u razvoj privrede koja pored toga što se jedva bori da opstane na tržištu, mora finansirati i brutalno veliku administraciju na svim nivoima.

Pored svega navedenog paralelno sa svim ovim na sceni imamo potpuno nekontrolisano zaduženje entiteta u BiH, koji više ne biraju način i sredstva da nadomeste deficit koji imaju u budžetu, kako bi uspeli da finansiraju samo tekuće obaveze. Na sve to svedoci smo da ni kreditna sredstva kojima se zadužujemo ne koristimo za strukturne reforme već isključivo za finansiranje budžetskih korisnika i troškova.

Pre nekoliko dana Predsjednik Vlade Republike Srpske je obavestio javnost da će se Republika Srpska zadužiti putem euro obveznica na Londonskoj berzi u iznosu od 700 miliona KM.

Svi ostajete nijemi na ovo kao da se dešava u nekoj drugoj državi.

Postavlja se pitanje šta će se dogoditi ukoliko Republika Srpska izvrši emisiju ovih obveznica zaduži građane u Republici Srpskoj i ne plati svoje obaveze po istim hartijama, ko će platiti ovaj dug?

Postavlja se sledeće pitanje, ukoliko entitet u okviru države može bez saglasnosti PSBIH i Predsedništva BiH ući u ovakva zaduženja i to bez ograničenja, mogu li to i kantoni i opštine uraditi na svetskom tržištu?

Ukoliko je sve to tako postavlja se pitanje šta je onda uloga Centralne banke, Fiskalnog Vijeća BIH, Ministarstva finansija BiH?

Takođe postavlja se pitanje ukoliko EBRD, EIB, MMF, Svetska banka i ostali međunarodni kreditori traže garanciju države za svoje kredite i saglasnost PSBiH i Predsedništva BiH kako entitet može emitovati hartiju od vrednosti na međunarodnomm tržištu bez saglasnosti PSBiH i Predsedništva BiH, jer i ovo predstavlja međunarodno zaduženje kao i sva ostala?

Postoji još niz pitanja na ovu temu kojim bi trebali da se bavite jer građani i BiH vas debelo plaćaju da održavate fiskalnu i finansijsku stabilnost ove države između ostalog, ali se nažalost ne bavite time.

Kako bi sprečili novo enormno zaduženje građana u Republici Srpskoj pozivam vas da uputite zajedničko pismo putem Londonske berze kojim bi kao država obavestili potencijalne investitore da euro obveznice Republike Srpske nemaju neophopdne garancije države BiH i saglasnosti PSBiH i Predsedništva BiH, kako to nalaže Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama BiH kod svih ostalih kreditnih zaduženja", navodi se u pismu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije