Michael Murphy posjetio dijelove entiteta RS: 'Znate li šta me građani nisu pitali?'

5
Radiosarajevo.ba
Michael Murphy posjetio dijelove entiteta RS: 'Znate li šta me građani nisu pitali?'
Foto: Ambasada SAD-a u BiH / Michael Murphy

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy posjetio je razne gradove u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS u prethodna dva dana, a u videu objavljenom na društvenim mrežama, sumirao je svoje utiske. 

U snimku koji je objavila Ambasada SAD na svom profilu na društvenoj mreži X.com, Murphy je rekao kako mu je jedan dio putovanja bio posebno zanimljiv. 

"Upravo završavamo dvodnevnu posjetu RS. Vrhunac putovanja svakako je bila posjeta Manjači gdje smo se susreli s nekim od novih regruta Oružanih snaga BiH, grupom mladića i djevojaka, različitih nacionalnosti, koji su se prijavili da služe svojoj zemlji. Tako izgleda istinski patriotizam. Iskreno, bilo je prilično inspirativno i ulijeva mi nadu kada vidim mlade ljude koji su se posvetili BiH", rekao je Murphy. 

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

Naveo je da se u RS-u susreo s mnogim građanima, koji su izdvojili različite probleme s kojima se susreću.

"Također smo se imali priliku susresti s ekonomistima, predstavnicima pravosudnih institucija u RS, kao i umjetnicima da razgovaramo o budućnosti Bosne i Hercegovine, ali i o situaciji u entitetu RS. Razgovarali su sa mnom o svojim nadama i onome što ih brine. Razgovarali su o potrebi zaštite okoliša i zabrinutosti da se na tom polju ne radi dovoljno.

Ambasador Murphy: "Fadil Novalić je na crnoj listi zato što je korumpiran"

Ambasador Murphy: "Fadil Novalić je na crnoj listi zato što je korumpiran"

Također, razgovarali su sa mnom o ekonomiji i izrazili su želju da budućnost za sebe, svoje porodice i svoju djecu osiguraju ovdje kako bi mogli zajedno graditi svoje zajednice umjesto da u tuđini tragaju za budućnošću. I mnogo su govorili o vladavini prava.

Njihova zabrinutost zbog korupcije u politici i poslovnoj sferi i drugim segmentima društva u BiH opipljiva je i stvarna. Oni žele da se to rješava jer znaju šta koči njihovu demokratiju i privredu", saopštio je Murphy. 

Za kraj svoje sumacije puta kroz ovaj dio Bosne i Hercegovine, ambasador SAD-a u BiH je ostavio glavnu poruku ovog putovanja. 

"Znate li šta me nisu pitali? Čega nisu rekli da žele više? Nisu rekli da žele više retorike koja stvara podjele i da žele više nacionalizma. Nisu rekli da žele da se više političara i njihovih porodica bogati na njihov račun.

Nisu rekli da žele da se okoliš uništava i zanemaruje od strane vlada ili kompanija. To nije budućnost kakvu oni žele. Vrijeme je da političari počnu slušati", rekao je Michael Murphy.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije