Meteorolozi za danas upalili crveno upozorenje! Pročitajte prognozu do subote - evo kad stiže kiša

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi za danas upalili crveno upozorenje! Pročitajte prognozu do subote - evo kad stiže kiša
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Turisti na Baščaršiji

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano. Zbog očekivanih vrelina na snazi je crveno meteorološko upozorenje, koje glasi:

"Ostanite na oprezu i pratite savjete nadležnih službi. Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom i očekujte značajna ometanja u dnevnim rutinama. Putujte samo ako je neophodno. Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe i pomozite ugroženim osobama. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa. Očekujte moguće kvarove u infrastrukturi."

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Sokolac 17; Bjelašnica, Ivan Sedlo i Široki Brijeg 18; Bugojno i Drvar 19; Bihać, Livno i Prijedor 20; Sanski Most, Sarajevo i Zvornik 21; Tuzla i Zenica 22; Banja Luka i Doboj 23; Bijeljina i Trebinje 24; Neum 25; Gradačac i Mostar 26°C.

Ademir Zurapović o suđenju na Olimpijadi i linču iz Srbije: "Takve stvari me ne dotiču"

Ademir Zurapović o suđenju na Olimpijadi i linču iz Srbije: "Takve stvari me ne dotiču"

Bioprognoza: Dugotrajni period visokih temperatura zraka, koje će dostizati natprosječne vrijednosti širom zemlje, uzrokovaće probleme hroničnim bolesnicima i meteoropatama, osobito u drugom dijelu dana. Preporučljivo je planirane aktivnosti obavljati u jutarnjim satima, provoditi mjere zaštite od toplinskog vala, laganije se odijevati, te postupati u skladu sa preporukama nadležnih službi. Učesnici u saobraćaju također trebaju biti oprezniji.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Poslije podne u Bosni umjeren razvoj oblačnosti. Lokalnog pljuska uz grmljavinu uglavnom može biti na području Krajine i sjeveru Bosne. Vjetar slab, većinom jugozapadnog smjera. Na sjeveru i sjeveroistoku Bosne vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 34 i 40°C, lokalno do 42°C. U Sarajevu pretežno sunčano vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka oko 37°C.

Oglasio se BHmeteo: U ovom gradu oboren temperaturni rekord, izmjereno 41,3°C

Oglasio se BHmeteo: U ovom gradu oboren temperaturni rekord, izmjereno 41,3°C

U srijedu u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Usljed razvoja oblačnosti u poslijepodnevnim satima lokalni pljuskovi i grmljavina su najizgledniji na području Krajine i sjeveru Bosne, uz moguću pojavu i grada. Vjetar slab do umjerene jačine, većinom južnog smjera. Na sjevernim područjima zemlje vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22°C, na jugu zemlje do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40°C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Poslije podne u Bosni umjeren razvoj oblačnosti, rijetko je moguć slab kratkotrajan pljusak. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni zapadnog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 39°C, na jugu zemlje do 41°C.

U petak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. U drugom dijelu dana usljed razvoja oblačnosti moguć je poneki lokalni pljusak u planinskim područjima. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 39°C, na jugu zemlje do 41°C.

U subotu u Bosni i Hercegovini i dalje vruće, ali nije stabilno vrijeme. U drugom dijelu dana širom zemlje može biti lokalnih pljuskova i grmljavine. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22°C, na jugu zemlje do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 38°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije