Meteorolozi za danas upalili 'alarm': Do nedjelje i vreline, ali i ponovo kiša

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi za danas upalili 'alarm': Do nedjelje i vreline, ali i ponovo kiša
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sarajevske ulice pune ljudi

Zbog očekivanih vrelina, meteorolozi su danas upalili tzv. meteoalarme za područje naše zemlje.

Meteoalarm je na snazi za cijelu našu zemlju, no za područja Prijedora, Banje Luke, Mostara i Trebinja upaljen je narandžasti meteoalarm, što znači da se u ovim dijelovima Bosne i Hercegovine očekuju iznimno visoke temperature.

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno vedro.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 15; Ivan-sedlo, Sokolac, Srebrenica 16; Bugojno, Grude 18; Drvar, Sarajevo 19; Livno, Zvornik 20; Banja Luka, Bihać, Sanski Most, Zenica 21; Doboj, Prijedor, Tuzla 22; Široki Brijeg, Trebinje 23; Bijeljina 24; Mostar 25; Gradačac 26; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 943 hPa, na normali je i lagano raste.

Bioprognoza: Biometeorološke prilike djelimično će se pogoršati. Tokom jutarnjih sati biće ugodnije, potom uz brzi porast temperatura zraka, što bi moglo uzrokovati probleme osjetljivim grupama poput hroničnih bolesnika, starijih osoba, trudnica i djece. Poželjno je ne izlagati se jačim fizičkim aktivnostima, laganije se odjenuti, izbjegavati duži boravak na suncu, obzirom da će vrijednosti UV indeksa biti visoke. Usljed manjka svježine, mogući su i problemi sa snom.

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno vedro. Vjetar slab u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Dnevna temperatura 30 do 36, na jugu do 38 °C. U Sarajevu sunčano. Dnevna temperatura oko 34 °C.

U četvrtak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna 34 do 41 °C.

U petak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne porast naoblake u Bosni može usloviti pljuskove i grmljavinu. Jutarnja temperatura od 19 do 25, na jugu do 27, a dnevna 32 do 38, na jugu do 40 °C.

U subotu u Bosni pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini prije podne pretežno sunčano uz postepeno naoblačenje poslije podne. U drugom dijelu dana u Hercegovini, centralnim i istočnim područjima Bosne su mogući pljuskovi i grmljavina. Jutarnja temperatura od 16 do 21, na jugu do 26, a dnevna 23 do 29, na jugu od 30 do 36 °C.

U nedjelju umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz postepeno razvedravanje tokom dana. Poslije podne ponegdje u Bosni, na sjeveru i sjeveroistoku Hercegovine su mogući lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura od 17 do 23, na jugu do 26, a dnevna 29 do 34, na jugu do 36 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije