Meteorolozi za danas izdali žuti meteoalarm i upozorenje stanovnicima BiH

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi za danas izdali žuti meteoalarm i upozorenje stanovnicima BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

U našoj zemlji danas je na snazi žuti meteoalarm.

Meteorolozi su upozorili stanovništvo područja Sarajeva, Banje Luke, Livna, Višegrada, Bihaća, Foče i Tuzle na ekstremno niske temperature. 

Jutros je u Bosni pretežno oblačno vrijeme sa slabim snijegom. U Hercegovini je pretežno vedro.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati (°C): Drvar -10; Bihać -7; Ivan-sedlo -6; Bugojno -5; Jajce i Sarajevo -4; Livno, Sanski Most i Široki Brijeg -3; Banja Luka, Prijedor, Trebinje, Tuzla i Zenica -2; Bijeljina, Doboj, Gradačac i Grude 0; Mostar 2; Neum 3°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 939Pa, za 5hPa je manji od normalnog i raste.

Bioprognoza: Biometeorološke prilike postepeno će se popravljati pod uticajem stabilnijeg vremena. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti, osjetnije u toplijem dijelu dana. Sa dužim sunčanim intervalima, opšta slika će biti ljepša u Hercegovini, pri tome bi, povremeno jače sjeverno strujanje, moglo kvariti ugođaj. Tokom jutra i večeri neophodno je biti oprezniji, posvetiti pažnju prikladnom odijevanju i zaštiti od hladnoće.

Danas umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Najviše sunčanog vremena na jugu zemlje. U Bosni će padati slab snijeg, uglavnom prije podne. Vjetar u Bosni umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini bura. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -2 i 4°C, na jugu zemlje od 5 do 8°C. U Sarajevu pretežno oblačno sa slabim snijegom. Najviša dnevna temperatura zraka oko 0°C.

U četvrtak umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U večernjim satima se očekuju prolazne slabije padavine. U nizinama kiša, a u višim područjima snijeg. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -9 i -3°C, na krajnjem jugu zemlje do 0°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 6°C.

U petak u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Nove padavine se očekuju od poslijepodnevnih sati i tokom noći na subotu. Uglavnom će padati kiša, u višim područjima snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 2°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9°C.

U subotu u Bosni i Hercegovini se prognozira umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Nove padavine se očekuju tokom noći na nedjelju. Uglavnom će padati kiša, na planinama snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. U noći na nedjelju vjetar mijenja smjer na sjever. Jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije