Meteorolozi upalili alarm zbog vrelina: U Neumu u 8h bilo 26°C, evo kakvo će vrijeme biti do utorka

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi upalili alarm zbog vrelina: U Neumu u 8h bilo 26°C, evo kakvo će vrijeme biti do utorka
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo, ljeto

Jutros je u većem dijelu zemlje pretežno sunčano. Lokalno su registrovani slabi pljuskovi na istoku Bosne.

Za više regija (Mostar, Tuzla, Banja Luka, Foča, Prijedor, Trebinje, Višegrad) u našoj zemlji upaljeno je žuto upozorenje zbog visokih temperatura zraka, a meteorološko upozorenje glasi:

"BUDITE SVJESNI. Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije vrlo mlade osobe", navode meteorolozi.

Plata vam ne traje koliko bi trebala? Donosimo pet koraka kako da je razvučete na čitav mjesec

Plata vam ne traje koliko bi trebala? Donosimo pet koraka kako da je razvučete na čitav mjesec

Temperature zraka izmjerene u 8:00 sati (°C): Sokolac 14; Bugojno 15; Ivan Sedlo 16; Drvar, Jajce, Livno i Srebrenica 17; Sarajevo, Široki Brijeg i Zenica 18; Bihać, Sanski Most i Tuzla 19; Banja Luka, Doboj, Prijedor i Zvornik 20; Bijeljina, Gradačac i Trebinje 23; Mostar 24; Neum 26°C.

Bioprognoza: Sunčano vrijeme uz ne u potpunosti stabilnu atmosferu uslovit će relativno povoljne biometeorološke prilike širom zemlje. Kod meteoropata se ne očekuju veće tegobe. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnositma u najtoplijem dijelu dana. Prilikom boravka na otvorenom neophodna je zaštita kože i očiju od štetnog UV zračenja te prilagoditi odijevanje.

Meteorolozi otkrili kakvo nas vrijeme očekuje u septembru i da li je došao kraj ljetu

Meteorolozi otkrili kakvo nas vrijeme očekuje u septembru i da li je došao kraj ljetu

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Kratkotrajni lokalni pljuskovi su najizglednji u centralnim i istočnim područjima Bosne i istoku i jugoistoku Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36°C. U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura zraka oko 31°C.

U petak, u Bosni i Hercegovini će preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U drugom dijelu dana rijedak lokalni pljusak je moguć u centralnim i istočnim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36°C.

U subotu, u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36°C.

U nedjelju, u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 31 i 37°C.

U ponedjeljak, u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 31 i 37°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije