Meteorolozi otkrili kakvo nas ljeto čeka

3
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi otkrili kakvo nas ljeto čeka
Foto: A.L. / Radiosarajevo.ba / Jedini bh. grad na moru

Objavljena je dugoročna prognoza za ljeto 2022. godine za područje Bosne i Hercegovine.

Proizvodi SEEVCCC-a (Virtualni centar za klimatske promjene za jugoistočnu Evropu), FHMZ-a (Federalni hidrometeorološki zavod) kao i drugi prognostički materijali europskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu ukazuju da bi srednja temperatura zraka (ljeto 2022. godine) trebala biti iznad normale a koja se odnosi na period 1981-2010. godina.

Vjerovatnoća ostvarenja ove prognoze je umjerena do velika i iznosi oko 60 posto. Najveća temperaturna odstupanja u odnosu na referentni niz očekuju se u julu mjesecu.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Iako se tokom ljeta očekuju veće prosječne temperature zraka, i minimalno dva toplotna talasa, u navedenom periodu nisu isključeni i kraći periodi sa prodorima svježijih zračnih masa sa sjevera kontinenta.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, ljeto 2022. godine trebalo bi biti malo svježije.

Broj očekivanih vrelih dana u Bosni tokom ljeta veći je od 281 , a na području južne Hercegovine prognozira se preko 67 vrelih dana.

Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka na ovako dugo razdoblje je složenija i manje pouzdana. S tim u vezi prognoza padavina za predstojeće ljeto mora se uzeti s većom dozom rezerve.

Dostupni prognostički materijali upućuju da bi ukupna sezonska količina padavina trebala biti manja u odnosu na prosjek uz umjerenu vjerovatnoću prognoze. Padavine će biti nejednako raspoređene, što znači da se očekuju duža sušna razdoblja ali i periodi s izraženijim pljuskovitim padavinama.

Na jugu zemlje u ljetnom periodu ukupne količine padavina su znatno manje u odnosu na ostatak zemlje tako da nije isključena mogučnost izostanka padavina na mjesec dana ali i na duži vremenski period.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije