Meteorolozi objavili prognozu do utorka: Stižu nam bura, jak sjeverac, ali i - snijeg

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi objavili prognozu do utorka: Stižu nam bura, jak sjeverac, ali i - snijeg
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Kiša i vjetar u Sarajevu

Sa sjeverozapada kontinenta spušta se osjetno hladniji vazduh koji će nam od sutra, 17. novembra 2023, poslijepodne, osjetnije za vikend donijeti zahlađenje uz pojačan sjeverac i buru. Prolazno se očekuju i padavine, kiša te snijeg u brdsko-planinskim dijelovima zemlje.

Za vikend lokalno prvi jači ovosezonski mraz - navodi se u današnjoj prognozi koju je priredila ekipa sa stranice BHmeteo.ba.

"Sutra (petak) od jutarnjih sati nestabilno, uz porast naoblake lokalno kiša i pljuskovi uz koje se rjeđe moze javiti i grmljavina. S obzirom na to da je i dalje prisutna južna i jugozapadna strujanja, lokalno padavine najprije u Hercegovini, jugozapadu i zapadu Bosne. U poslijepodnevnim i večernjim satima visinska strujanja okreću na sjeverna uz zahlađenje i pojačan sjeverac. Prolazno padavine očekuje i ostatak zemlje dok bi u većem dijelu Hercegovine i jugozapadne Bosne one prestajale sa jačanjem bure

Nevjerojatne snimke stižu iz SAD-a, tornado poharao ovaj grad: 'Situacija opasna po život, bježite'

Nevjerojatne snimke stižu iz SAD-a, tornado poharao ovaj grad: 'Situacija opasna po život, bježite'

Padom temperatura kiša će na planinama prelaziti u snijeg, uz spuštanje snježne granice u večernjim satima na oko 900mnv. Tako da bi u večernjim satima sutrasnjeg dana dobar dio planina ponovo imao tanji snjezni pokrivač", navode meteorolozi.

U noći na subotu (18.11.) prestanak padavina, uz djelimicno razvedravanje sa zapada. Do jutarnjih sati subote mraz, ponajviše na zapadu Bosne gdje će najprije i razvedriti. U toku subote na zapadu Bosne i u Hercegovini sunčano a u ostatku zemlje umjereno do pretežno oblačno. U centralnoj i istočnoj Bosni uz lokalno slabe padavine na granici kiše i snijega. Posvuda će puhati umjeren do jak sjeverac uz osjetno hladnije vrijeme.

"U nedjelju bez padavina, sunčani intervali, hladnije vrijeme a ujutru moguć mraz širom zemlje. U ponedjeljak postepeno naoblacenje, u noći na utorak nove padavine. Tako da neke stabilizacije vremena i dalje nema na vidiku", zaključili su.

Sa sjeverozapada kontinenta spušta se osjetno hladniji vazduh koji će nam od sutra poslijepodne, osjetnije za vikend...

Posted by BHMETEO.ba on Thursday, November 16, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije