Meteorolozi objavili prognozu do kraja novembra: Kakva nas jesen očekuje?

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi objavili prognozu do kraja novembra: Kakva nas jesen očekuje?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Lijep jesenski dan u Sarajevu

Nastavlja se razdoblje iznadprosječno toplog vremena u Bosni i Hercegovini.

Prema raspoloživim prognostičkim modelima i tokom meteorološke jeseni od 1. septembra do 30. novembra očekuje se viša srednja temperatura zraka u odnosu sa prosječnu temperaturu u periodu 1981-2010 godine, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine.

Prema dugoročnoj prognozi koja obuhvata period od septembra do kraja novembra, očekivana srednja temperatura u septembru bit će do 1,5 stepeni viša od prosjeka, a najmanje odstupanje prognozira se u jugoistočnim područjima. Tokom oktobra prognozirana srednja mjesečna temperatura trebala bi biti viša za oko jedan stepen.

Viđen u neretvanskom kanalu: Ribari tvrde da je ovo morski pas, objavljen i  snimak

Viđen u neretvanskom kanalu: Ribari tvrde da je ovo morski pas, objavljen i snimak

Novembar bi prema istim pokazateljima trebao biti nešto topliji od prosjeka sa najvećim pozitivnim odstupanjima na sjeveru zemlje. Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena do velika i kreće od 60 do 70 posto.

Srednja temperatura zraka tokom jeseni 2024. u poređenju sa istim periodom prošle godine, trebala bi biti nešto niža. Iako se očekuje toplija jesen, to ne isključuje razdoblja sa nižim temperatura u odnosu na prosječne vrijednosti. Mraz je izvjestan pred kraj perioda u centralnim područjima zemlje.

Meteorolozi otkrili kakvo nas vrijeme očekuje u septembru i da li je došao kraj ljetu

Meteorolozi otkrili kakvo nas vrijeme očekuje u septembru i da li je došao kraj ljetu

Očekivani broj toplih dana u Bosni tokom jeseni 2024. veći je od 13, a na području južne Hercegovine prognozira se iznad 27.

Sezonska prognoza količine padavina manje je pouzdana u odnosu na prognozu temperature i zato je treba koristiti sa više opreza.

Prema dostupnim materijalima ukupne količine padavina tokom jeseni trebale bi biti manje u odnosu prosječne sume, a najmanje padavina očekuje se u septembru. Prostorni raspored padavina također bit će neujednačen tako da se najveća negativna odstupanja očekuju u centralnim područjima. Najveća suma padavina prognozira se u periodu kraj oktobra – početak novembra. U odnosu na proteklu godinu ukupne sume padavina trebale bi biti nešto manje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije