Meteorolozi objavili prognozu do kraja mjeseca: Kada dolaze obilne padavine i promjena vremena?

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi objavili prognozu do kraja mjeseca: Kada dolaze obilne padavine i promjena vremena?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija / Nevrijeme

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je prognozu do 31. oktobra 2023. godine.

Polje povišenog zračnog pritiska dominira nad većim dijelom zapadne i južne Evrope, pa tako diktira vremenske prilike i u Bosni i Hercegovini. Naredna dva dana u našoj zemlji očekuje se stabilno i oblačno vrijeme.

Jutarnja magla po dolinama duž riječnih tokova i mraz na planinama i visoravnima obilježiće ponedjeljak i utorak. Također vjetar sjevernog smjera na jugu i jugozapadu Bosne i Hercegovine pojačaće osjet nelagode i hladnoće.

BHmeteo objavio važnu poruku za građane - tiče se vremenske prognoze za srijedu

BHmeteo objavio važnu poruku za građane - tiče se vremenske prognoze za srijedu

Od srijede, 18. oktobra, uz skeretanje vjetra na dominantno južno stujanje doći će do promjene vremenskih prilika. Oblačno, vjetrovito uz česte padavine, obilnije na jugu, jugozapadu i u centralnim predjelima, izgledne se sve do kraja ovog mjeseca.

Do 18. oktobra u Bosni i Hercegovini, uz vjetar sjevernog smjera, očekivane vrijednosti temperatura zraka na planinama i visoravnima, zapadne, jugozapadne, centralne i istočne Bosne, kretaće od -3 do 2 °C, u nižim kotlinskim predjelima Bosne jutra svježija uz minimalne temperature od 4 do 9 °C, dok se u Hercegovini prognozira od 13 do 18 °C. Maksimalne dnevne temperature zraka u Bosni se očekuju od 12 do 17, na jugu zemlje do 20 °C.

Od 18. oktobra uz dominantan vjetar južnog smjera minimalne temperature u Bosni od 9 do 14 °C, u Hercegovini od 11 do 16 °C, danju najviše temperature zraka u Bosni od 19 do 24, u Hercegovini od 21 do 26 °C.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije