Meteorolozi objavili prognozu do 27. decembra: Kad nam stižu nove sniježne padavine

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi objavili prognozu do 27. decembra: Kad nam stižu nove sniježne padavine
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Snijeg u Sarajevu

Jutros je u Bosni bilo pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini umjereno do pretežno oblačno.

Temperature zraka u 7 sati: Bjelašnica -7 stepeni, Ivan-sedlo i Sokolac -2, Bugojno, Sarajevo, Tuzla i Zenica 0, Široki Brijeg 1, Jajce 2, Bihać, Doboj, Drvar, Gradačac i Livno 3, Banja Luka, Grude i Sanski Most 4, Trebinje 5, Mostar i Neum 7 stepeni. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 950 milibara, za 8 milibara je viši od normalnog i sporo rastE.

Bioprognoza: Biometeorološke prilike biće slične kao i proteklog dana. Hronični bolesnici, astmatičari i osobe sa kardiovaskularnim problemima, trebaju biti oprezniji, naročito tokom jutra. Neophodno je reducirati kretanje, te povesti brigu o adekvatnom odijevanju i zaštiti od niskih temperatura. Poslijepodnevni sati će biti ugodniji, uz blago zatopljenje. U Hercegovini sa povremenim sunčanim periodima, probleme osjetljivim osobama uzrokovaće bura, sa mjestimično jačim udarima, što će pojačavati osjet hladnoće.

Radovi na vodovodnoj mreži u Sarajevu: Ove ulice bi danas mogle privremeno ostati bez vode

Radovi na vodovodnoj mreži u Sarajevu: Ove ulice bi danas mogle privremeno ostati bez vode

Danas će u Bosni preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. Povremo i ponegdje u Bosni je moguća slaba kiša ili susnježica. Vjetar u Bosni slab do umjeren, uglavnom, sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura. Najviša dnevna temperatura 0 do 6, na jugu od 7 do 12 stepeni. U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Najviša dnevna oko 1 stepen.

U četvrtak u Bosni pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz postepeno naoblačenje krajem dana. Poslije podne ili tokom noći u Bosni nizinama je moguća slaba kiša, a u višim područjima susnježica i snijeg. Jutarnja temperatura od -2 do 3, na jugu do 6, a dnevna od 1 do 6, na jugu do 10 °C.

U petak u Bosni pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno vedro, uz porast naoblake tokom dana. Poslije podne i tokom noći u Bosni je moguća slaba kiša, a na planinama snijeg. Tokom noći u nizinama Bosne može biti susnježice i snijega. Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu do 6, a dnevna od 2 do 8, na jugu do 12 °C.

U subotu u Bosni pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovin pretežno vedro. U Bosni u nizinama kiša i susnježica, a u višim područjima snijeg. Jutarnja temperatura od -3 do 3, na jugu do 6, a dnevna od -1 do 4, na jugu od 6 do 11 °C.

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je i prognozu do 27. decembra ove godine. 

Kako navode, u nastavku ovog mjeseca bez bitnijih promjena vremenskih prilika na prostoru Bosne i Hercegovine. Umjereno do pretežno oblačno s povremenim slabim padavinama, preovladavat će u Bosni. Padavine će u nižim predjelima biti većinom u obliku kiše, a u nešto višim područjima kiša bi mogla prelaziti u susnježicu i u snijeg.

Na planinama, očekivane padavine bit će u obliku snijega. Kiša bi se u dodiru s tlom mogla smrzavati stoga pazite na poledicu. Uz promjenjivu naoblaku i sa znatno više sunčanih sati padavine na području južne Hercegovine će izostati.

Jutarnje temperature će sredinom sedmice biti nešto niže u odnosu na prosječne a najviše dnevne će u većini krajeva biti pozitivne. Puhat će pretežno slab vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Minimalne jutarnje temperature zraka u naredna dva dana varirat će od -8°C do -2°C u centralnim, u sjevernim područjima Bosne i do 2°C. Na jugu zemlje do 6°C. Najviše dnevne temperature između 0 i 5 u Bosni do 10 stepeni u Hercegovini. U drugom dijelu sedmice minimalne temperature od -3 °C, a maksimalne dnevne do 12 stepeni.

Za dane vikenda 18. i 19. decembra kao i početkom sljedeće sedmice prema dostupnim prognostičkim matrijalima očekuje se pretežno oblačno vrijeme s snijegom u većem dijelu zemlje.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od -8°C i -3°C u Bosni, do 4°C u Hercegovini. U istočnim područjima Bosne jutarnje temperatue moguće su i do -11°C. Maksimalne dnevne temperature varirat će između -5 i 1 stepeni u Bosni do 5 u Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije