Meteorolozi i za danas izdali upozorenje: Kakvo će vrijeme biti do četvrtka?

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi i za danas izdali upozorenje: Kakvo će vrijeme biti do četvrtka?
Foto: AA / Vreline u Mostaru

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost.

Narandžasti meteoalarm, za područje cijele BiH, zbog očekivanih vrelina upaljen je i danas, a meteorolozi upozoravaju:

"Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i BUDITE SPREMNI obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe. Slušajte i djelovati na savjet iz vlasti. Poslušajte i djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa."

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica 12 stepeni, Ivan-sedlo 17, Bugojno 19, Bihać, Livno, Sarajevo, Široki Brijeg i Tuzla 20, Sanski Most i Zenica 21, Gradačac 24, Grude 25, Mostar i Neum 29 stepeni. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 946 milibara, za 3 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

Apel Majstorovića: Treba stvarati rezerve vode, možda za koji dan bude redukcija

Apel Majstorovića: Treba stvarati rezerve vode, možda za koji dan bude redukcija

Temperatura mora je 26 stepeni.

Bioprognoza: Natprosječno visoke temperature, uz stalni priliv toplijeg zraka, osjetljivim osobama će praviti probleme velikim dijelom dana. Neophodno je provoditi mjere zaštite od vrućine i UV zračenja, maksimalno reducirati boravak na otvorenom i postupati u skladu sa preporukama savjetodavnih službi. Moguće su meteopatske reakcije u vidu iscrpljenosti, dekoncentracije, nervoze. Manjak svježine u noći, izraženiji u Hercegovini i na sjeveru zemlje, dodatno će usložnjavati opštu sliku.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar u Bosni slab do umjeren istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugozapadni. Najviše dnevne temperature od 34 do 39 stepeni. U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura oko 35 stepeni.

Nedim Sladić upozorava na naredne dane: Koža pamti. Čuvajmo se

Nedim Sladić upozorava na naredne dane: Koža pamti. Čuvajmo se

Utorak: Sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Razvojem oblačnosti, ponegdje u Krajini sa kratkotrajnim pljuskom. Lokalno je moguća i pojava grada. Jutarnje temperature od 17 do 23, na jugu do 26, a najviše dnevne temperature od 34 do 39 stepeni. 

Srijeda: Umjereno oblačno vrijeme. Tokom dana s mjestimičnom kišom ili kratkotrajnim pljuskom. Jutarnje temperature od 16 do 21, na jugu do 25, a najviše dnevne temperature od 27 do 33, na jugu do 36 stepeni. 

Četvrtak: Umjereno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima, ponegdje na jugu i sa slabom kišom. Tokom dana razvojem oblačnosti, u centralnim i istočnim područjima sa kišom ili karatkotrajnim pljuskom. Jutarnje temperature od 16 do 21, na jugu do 25, a najviše dnevne temperature od 29 do 36 stepeni, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije