Meteorolozi: Evo kad stiže razvedravanje

Fena
Meteorolozi: Evo kad stiže razvedravanje
Pixabay / Ilustracija
U Bosni i Hercegovini u narednim danima očekuje se nestabilno vrijeme s lokalnim pljuskovima koji će biti nešto intenzivniji u popodnevnim satima.

Ti pljuskovi, pogotovo u Krajini mogli bi biti praćeni grmljavinom, kazao je klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.

„Jutarnje temperature bit će niske, od 3 do 9 stepeni celzija u Bosni,  a u Hercegovini do 12. Maksimalne dnevne temperature u Bosni biti od 16 do 22, a u Hercegovini stepen - dva više“, kazao je Zulum.

Naglasio je da se "nestabilno vrijeme prema dugoročnoj progonozi očekuje do 10. ili 11. maja".

Tek od 11. maja moglo bi doći do stabilizacije vremena, odnosno prekida nestabilnosti a to bi pratilo i porast jutarnjih temperatura“, kazao je Zulum.

Prema sadašnjim pokazateljima, maj bi u pogledu temperature trebao biti u granicama višegodišnjega prosjeka: „Prosječna temperatura u maju u Sarajevu iznosi 14,1, u Mostaru 17,9, a u Bihaću 15,1 stepen celzija.“

Količina padavina bi trebala biti u granicama višegodišnjega prosjeka. Prosječna količina padavina, između ostalih, u Sarajevu iznosi 82 litra, u Mostaru 102, u Bihaću 116, a u Tuzli 92 litra po metru kvadratnom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije