Mesić: Na sceni je opet 'tuđmanizacija', postoje ambicije da se ponovi ta politika

14
Radiosarajevo.ba
Mesić: Na sceni je opet 'tuđmanizacija', postoje ambicije da se ponovi ta politika
FOTO: Radiosarajevo.ba / Stjepan Mesić

Posljednji predsjednik Predsjedništva nekadašnje Jugoslavije Stjepan Mesić kazao je za N1 da je njegova politika bila "detuđmanizacija" u smislu politike prema BiH, a da se opet pokušava na scenu plasirati "tuđmanizacija".

Mesić je naveo da prati šta se dešava u BiH i regiji i da se stvari trebaju riješiti na najdemokratskiji način.

“Pratim jer je to i sasvim normalno, jer kriza u BiH se tiče Evrope i svijeta i zato je treba riješiti na najdemokratskiji i najpravedniji način. To je onda politika koja se neće voditi u Beogradu, Zagrebu, nego politika koja će se voditi u BiH ali i uz pomoć međunarodne zajednice.

Oglasio se ViK: Evo kad možemo očekivati normalizaciju vodosnabdijevanja u Sarajevu

Oglasio se ViK: Evo kad možemo očekivati normalizaciju vodosnabdijevanja u Sarajevu

Sve skupa je to malo čudno, ali ja polazim od toga da BiH nije bila u centru pažnje međunarodne zajednice i Evrope dok su krize bile u nekim drugim prostorima. Budući da postoje ambicije da se ponovi politika Miloševića i Tuđmana, to je opasnost i za Evropu i svijet. Normalno opasnost je i za susjedne države, ali i za BiH.

Očito što se Hrvatske tiče, mi smo mojim dolaskom za predsjednika Hrvatske i dolaskom Ivice Račana na čelo Vlade, to je bila socijaldemokratska vlada, mješovita, ali mi smo najavili totalnu detuđmanizaciju. Ja sam tu politiku nastavio i poslije, moram reći za vrijeme Sanadera i on je prihvatio detuzđmanizaciju. Situacija se izmijenila i sada imamo opet tuđmanizaciju.

To znači da se u predsjednikovom uredu odlučivalo o svemu, o odnosima sa susjednim zemljama. Mi smo bili polu-predsjednički sustav ali on je bio više od predsjedničkog sustava. Sve se odlučivalo u njegovom uredu i mi smo to htjeli izmijeniti. U Saboru smo željeli dobiti većinu, zato smo se izdvojili jedna veća grupa iz HDZ-a i sa oporbom smo mislili da možemo dobiti većinu. Međutim nismo uspjeli za jedan glas. To mi je žao jer smo tada mogli nastaviti zastupati politiku koju smo htjeli u korist Hrvatske i susjeda", kazao je Mesić.

Jednom je prilikom Stjepan Mesić rekao da bi hrvatsku vojsku izveli na koridor kod Brčkog da bi spriječio otcjepljenje RS od Bosne i Hercegovine.

“Pa jasno da su mene zbog te izjave napali, ali ja sam samo rekao jednu istinu. Hrvatska je garant opstanka Bosne i Hercegovine i jasno da bismo mi u dogovoru sa NATO paktom presjekli koridor i zaustavili razbijanje BiH”, dodao je Mesić.

Pitali smo da li je realno da se to sada desi ukoliko bi Milorad Dodik zaista krenuo u otcjepljenje?

“Pa ako bi on to napravio vjerovatno bi se moralo na jedan radikalan način reagovati, ali tu je NATO pakt koji bi nas u tome podržao”, naveo je Mesić.

Naglasio je da kriza u BiH ne bi smjela dugo trajati.

“Ona je iscrpljujuća, pa i za Hrvatsku. Ne može se hrvatska politika voditi na način da bude fokusirana samo na Izborni zakon u BiH. Pa mi imamo toliko problema koje treba rješavati, imamo milijarde koje Hrvatska treba dobiti iz Evrope, a nismo povukli te novce.

Mi imamo probleme s obnovom Zagreba, Banije i sve to su naši problemi. Mi smo imali više stanovnika od Irske, a gdje smo mi sada ostali i sada pričamo kako imamo malo zaposlenih”, istakao je.

Ista situacija je i u Bosni i Hercegovini.

“Sve dok se ne riješi principijelno situacija uvijek će biti nadmetanje. Najveće sile Zapada podržavaju BiH i njen opstanak, ali vidimo da ima zemalja koje podržavaju i Dodika. Rusija i Kina ga podržavaju jer postoje neke usijane glave koje misle da Rusija sprema agresiju na Ukrajinu i da se treba pripremiti za rat, a s druge strane imate Kinu koja smeta Americi koja nije računala da će poslije Mao Ce Tunga brzo prihvatiti pravila tržišne privrede i postati najveći proizvođač svijeta, poručio je Mesić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije