Mersiha Jahić u Potočarima se oprašta od brata: Nađen u dvije grobnice

A. B.
Mersiha Jahić u Potočarima se oprašta od brata: Nađen u dvije grobnice
Mersiha Jahić danas je u Potočarima kako bi se pred 11. juli oprostila od svoga brata Envera Jahića koji je jedna od žrtava srebreničkog genocida i čiji će ostaci biti sahranjeni ove godine.

Na dočeku tabuta u Potočarima Mersiha nam je kroz suze kazala da je došla da isprati brata. 

"Sve ove godine smo bili u potrazi za njim. Dvadeset dvije godine smo ga tražili. Nađen je u dvije grobnice. Nađeni su zapravo samo ostaci. Glave nema, nikad je nisu našli, nađeni su samo donji dijelovi tijela", kazala je Mersiha.

"Još sam jednog brata izgubila. Za njega ništa ne znamo", kazala nam je. 

Konvoj sa 71 tabutom s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici koji je jutros krenuo iz Visokog, nakon prolaska kroz glavni BiH i odavanja počasti žrtvama, stigao je u Potočare gdje će 11. jula biti klanjana kolektivna dženaza-namaz.

Konvoj su u bivšoj Fabrici akumulatora u Potočarima dočekale porodice ubijenih, komšije i prijatelji.

Tabuti s posmrtnim ostacima žrtava, koji su ubijeni u julu 1995. godine, bit će izneseni 10. jula u Musalu u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.

Podsjećamo, nakon ove godine konačan broj ukopanih Srebreničana biti 6576. Za više od hiljadu žrtava srebreničkog genocida još se traga, dok je veliki broj i posmrtnih ostataka koje je nemoguće identificirati prije ukopa.

Najmlađi među žrtvama, su: Šefik Ademović, Hajrudin Mujić, Đemal Nukić, Munib Salkić i Damir Suljić. Svi oni su rođeni 1979. godine i u vrijeme genocida imali su po 16 godina. Najstarija osoba koja će biti ukopana jeste Alija Salihović, koji je imao 72 godine kada je ubijen.

Kolektivna dženaza bit će klanjana 11. jula u Potočarima, kada će biti obilježena i 22. godišnjica genocida u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije