Mensur Haliti: 'Milorad Dodik mora da se izvini Romima u BiH'

9
Radiosarajevo.ba
Mensur Haliti: 'Milorad Dodik mora da se izvini Romima u BiH'
Foto: Twitter / Mensur Haliti / Milorad Dodik

Direktor pri Kancelariji za Romske inicijative u Fondaciji za otvoreno društvo Mensur Haliti oglasio se nakon izjava predsjednika bh. entiteta Republika Srpske Milorada Dodika kojima je vrijeđao romski narod.

Halitijevo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Predsjednik Milorad Dodik mora da se izvini Romima u Bosni i Hercegovini.

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Nedavna izjava Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, prije svog gostovanja na RTS-u o porodici Đoković izazvala je veliko ogorčenje i ukazala na kontinuiranu diskriminaciju Roma u Bosni i Hercegovini. Dodikova upotreba termina 'c' da opiše poslovanje sa porodicom Đoković nije samo štetna za porodicu Đoković, već i napad na cijelu romsku zajednicu. Takav jezik jača negativne stereotipe o Romima i sugeriše da su oni nepoverljivi ili nepoželjni poslovni partneri. Dodikovi komentari su diskriminatorni i uvredljivi i nije im mjesto u građanskom i političkom diskursu.

Historija etničkih tenzija u Bosni i Hercegovini naglašava ozbiljnost Dodikovih izjava. Region ima dugu istoriju sukoba, uključujući razorni rat u Bosni 1990-ih, koji je značajan broj Roma ostavio kao kolateralnu štetu do danas bez pravde. Romi u Bosni i Hercegovini se predugo suočavaju sa diskriminacijom, često im je uskraćen pristup osnovnim uslugama kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje i stanovanje. Oni su takođe izloženi policijskoj brutalnosti, prisilnim preseljenjima i zločinima iz mržnje. Dodikova upotreba takvog jezika i jačanje štetnih stereotipa samo pogoršava ova pitanja i podstiče diskriminaciju prema Romima.

Dodik kao predsjednik Republike Srpske ima moralnu i zakonsku obavezu da promoviše i štiti ljudska i manjinska prava svih građana, uključujući i romsku zajednicu. Njegov diskriminatorni odnos prema romskoj zajednici je u suprotnosti sa međunarodnim i nacionalnim zakonima i obavezama koje obezbeđuju zaštitu ljudskih i manjinskih prava, jednakost i inkluziju. Ovakvim ponašanjem on ne ispunjava ove obaveze i na kraju nanosi medveđu uslugu građanima Bosne i Hercegovine.

Štaviše, Dodikovi komentari podrivaju legitimitet i kredibilitet Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni. Kao zemlja koja ima aspiracije da postane članica Evropske unije, Bosna i Hercegovina ima odgovornost da podržava vrijednosti demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava. Dodikova izjava ne samo da je u suprotnosti sa ovim vrijednostima, već i ugrožava odnos zemlje sa međunarodnom zajednicom.

Na Dodiku je da prepozna štetan uticaj njegovih stavova i uputi iskreno izvinjenje Romima, pogotovo što ovo nije prvi put da Dodik ističe diskriminatorne izjave protiv Roma. Takvo izvinjenje treba da ukaže na štetu koju su njegove riječi nanele i da se zalaže za poštovanje ljudskih i manjinskih prava svih građana, uključujući i romsku zajednicu. Ovaj čin poslužio bi da se nadoknadi šteta uzrokovana njegovim izjavama i da se naglasi njegova privrženost principima demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava. Vrijeme je da Dodik i drugi lideri u Bosni i Hercegovini zauzmu stav protiv rasizma i diskriminacije i rade na društvu u kojem se prema svima odnosi s dostojanstvom i poštovanjem, bez obzira na njihovu etničku pripadnost ili porijeklo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije