Mensur-ef. Malkić održao hutbu: 'Ramazan nam pruža priliku da učinimo mnogo dobrih djela'

2
Anadolija
Mensur-ef. Malkić održao hutbu: 'Ramazan nam pruža priliku da učinimo mnogo dobrih djela'
Foto: MINA / Mensur-ef. Malkić kazivao hutbu

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz dr. Mensur-ef. Malkić danas je kazivao hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je poručio da "nam ramazan svake godine iznova pruža priliku i brojne mogućnosti da učinimo mnogo dobrih djela".

"Nalazimo se na kraju mjeseca ša'bana, nekoliko dana nas dijeli od blagoslovljenog mubarek mjeseca ramazana, mjeseca u kojem postimo i uz post obavljamo druge ibadete te činimo razna dobra djela mnogo više i intenzivnije nego u drugim danima i u drugim mjesecima", kazao je Malkić.

Naglasio je da su vjernici ushićeni jer se "približio dolazak velikog musafira, nama dragog gosta, musafira koji u isto vrijeme zijareti sve muslimanske kuće i čijem se dolasku raduju muslimani širom svijeta".

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

"Veliki broj muslimana se trudi da, sve vrijeme, ovom musafiru budu na usluzi, nastoje da ispune sve svoje obaveze prema njemu, odaju mu dužno poštovanje i na taj način žele zaslužiti velike nagrade od Gospodara, ali, nažalost, ima i onih koji dolazak ovog musafira ignoriraju, ne primjećuju i ne ispunjavaju svoje obaveze domaćina pa riskiraju da budu uskraćeni nagrade koju Uzvišeni Allah obećava postačima", kazao je Malkić.

Istaknuo je da "nam ramazan pruža priliku da se okitimo različitim djelima od kojih ćemo imati koristi i na dunjaluku i na ahiretu".

Poznato kada ove godine nastupa prvi dan ramazana

Poznato kada ove godine nastupa prvi dan ramazana

"To je najbolje vrijeme za približavanje Allahu, dž.š., za svakog onoga ko bude iskoristio blagodati ovog mubarek mjeseca, te nam propisuje kako ćemo se ponašati kad nam dođe ramazan: 'Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede'. Allahovom poslaniku Muhammedu, a.s, i vjernicima propisan je post mjeseca ramazana u drugoj godini po Hidžri: 'O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan i onima prije vas, da biste se grijeha klonili'. Zato se vjernici i vjernice, posebno u ovom mjesecu okreću bogobojaznosti, sustezanju od griješenja, razvijanju i jačanju svijesti o Bogu", izjavio je Malkić.

Post je jedan od dijelova Allahovog nepromjenjivog vjerozakona, a propisan je ummetu Muhammeda, a.s, kao što je propisan i onima prije, da bi se grijeha klonili, to jest, da bi razvili svijest o Gospodaru i tako se udaljili od loših djela, loših postupaka, ružnih riječi i ispraznog govora, dodao je Malkić u hutbi.

"Koje preporuke, savjete, riječi, nekoliko dana prije ramazana, uputiti vjernicima? Prvo se trebamo zahvaliti Allahu, dž.š, što nas je odabrao kao muslimane i što znamo imanske i islamske šarte, i što znamo, svi mi prisutni danas u ovoj džamiji, da je postiti mjesec ramazan treća islamska dužnost, farz - obaveza za svakog pametnog, punoljetnog i zdravog muslimana i muslimanku. Znamo da postiti znači sustezati se od jela, pića, intimnog odnosa, od zore do zalaska sunca, i to s namjerom približavanja Uzvišenom Stvoritelju. Međutim, ima muslimana i muslimanki koji osjećaju zabrinutost, uzbuđenje i tremu - kako će i hoće li ih zdravlje poslužiti da isposte ovogodišnji ramazan?! Kao vjernici uzdamo se u Allahovu, dž.š, pomoć jer On pomaže svoje iskrene robove, pomoći će sve one koji s iskrenim nijetom, iskrenom namjerom pristupe ovom ibadetu i olakšat će im da isposte mjesec ramazan, ako Bog da", naglasio je Malkić.

Poručio je da također treba imati na umu da Allah, dž.š, obećava posebnu nagradu postačima.

"Upravo nada da ćemo biti posebno nagrađeni za post dat će nam dodatnu snagu da ne osjetimo nedostatak hrane, pića i svega onoga od čega se sustežemo zbog posta", zaključio je Malkić, objavila je agencija MINA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije