Poznato kada ove godine nastupa prvi dan ramazana

9
Radiosarajevo.ba
Poznato kada ove godine nastupa prvi dan ramazana
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Obilježavanje Lejletul-kadr u Begovoj džamiji

Prvi dan ramazana je 11. marta 2024. godine, navodi se u kalendaru značajnih datuma Islamske zajednice BiH. Prva teravija je 10. marta kada s akšamskim vremenom nastupa mjesec ramazan.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama.

Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29, a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana.

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Prvi dan ramazanskog bajrama je 10. aprila 2024. godine.

Ramazanski bajram nastupa 1. ševvala, desetog mjeseca hidžretskog kalendara. Ovaj bajram traje tri dana, piše Islamska zajednica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije