Meliha Alić: Svi segmenti društva moraju podnijeti žrtve zbog krize

Radiosarajevo.ba
Meliha Alić: Svi segmenti društva moraju podnijeti žrtve zbog krize

Federalna ministrica obrazovanja Meliha Alić izjavila je kako je duboko zabrinuta viješću o dva štrajka upozorenja - onim u Kantonu Sarajevo i Hercegovačko-Neretvanskom kantonu, te da joj je najveća briga da bi nesporazumi između vlada i sindikata mogli naškoditi obrazovnom procesu.

Ministrica u svome saopćenju za javnost ocjenjuje da svi segmenti društva moraju shvatiti da globalna kriza ne može zaobići nijedan segment bh. društva te da će svi morati prihvatiti određene žrtve, a sve zbog očuvanja ukupnog sistema u BiH.

Dodala je, međutim, kako se to odnosi i na organe vlasti BiH, koji bi morali u svojim odlukama mjerama restrikcije voditi računa o prioritetima, jer vitalne funkcije kao što je obrazovni sistem treba koliko je god moguće poštedjeli i zaštitili od krize.

"Svi na kraju moramo shvatiti da obrazovanje nije, kako to neki znaju reći, najveći potrošač budžetskog novca, nego najsigurnija investicija u budućnost zemlje. Ono predstavlja uvjet svih uvjeta za istinsko i kvalitetno približavanje BiH zemljama članicama Evropske unije na bazi komplementarnosti, partnerstva i međusobnog razumijevanja i uvažavanja", rekla je Meliha Alić u svome saopćenju.

Učenici i nastavni proces moraju ostati pošteđeni efekata i posljedica spomenutog spora, što znači da proces obrazovanja učenika ne smije trpiti restriktivne mjere, jer predstavlja jedino zaista sigurno ulaganje u budućnost zemlje.

Ovaj je problem moguće riješiti jedino ako, po njenom mišljenju, vlade i sindikati "najhitnije" nađu zajednički jezik i riješe problem, prije nego što se on počne odražavati na područje obrazovanja i odgoja mladih.

FENA/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije