Mektić: Ružica Jukić nema policijsku zaštitu, glumi žrtvu

A. B.
Mektić: Ružica Jukić nema policijsku zaštitu, glumi žrtvu

Ministar za sigurnost Bosne i Hercegovine Dragan Mektić na današnjoj konferenciji za medije, komentirajući saopćenje VSTV-a koje se tiče sadržaja objavljenog na Facebooku u grupe "Hapsi, Mektiću, samo hapsi", izjavio je kako ga potpredsjednica VSTV-a BiH Ružica Jukić, želi bespotrebno uvući u cijelu priču.

Komentirajući saopćenje VSTV-a, Mektić je kazao kako su "ovi iz VSTV- očigledno prepoznali sebe u teškim kritikama" te da su se na neki način prepali naroda pa su izdali soapćenje da im neko prijeti i vrijeđa ih putem Facebooka.

"Vršiteljica dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić je kazala kako Tužilaštvo raspolaže informacijama da je Ružica Jukić napisala pismo Direkciji za koordinaciju policijskih tijela s prijedlogom da joj se pošalje policijska zaštita. Svima je potpuno jasno i evo ja sada kažem da je to sporno pismo napisala nevladina organizacija Treći blok", kazao je Mektić.

Kako je dodao, takvi pritisci ometaju pravosuđe BiH da se bori protiv korupcije i kriminala.

"Toliko je korumpiranih građana u BiH, toliko kriminala da su na kraju našli neku Facebook grupu da se njome bave i još u sve to uključili Tužilaštvo BiH. To je nevjerovatna zavrzlama, ja Ružicu Jukić uopće ne vidim u pravosudnom sistemu i ona me na sve to želi uvući u svoj proces", rekao je Mektić.

Zaključio je kako Ružici Jukić ne treba policijska zaštita, kako je i ne može dobiti po službenoj dužnosti, jer je ona, prema njegovim riječima, obični administrativni radnik te od sebe pravi i glumi žrtvu.

Podsjećamo da se povodom tekstova objavljenih na Facebooku u okviru grupe Hapsi, Mektiću, samo hapsi, oglasilo se Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV).

VSTV je osudilo uvrede i prijetnje koje su u ovim tekstovima upućene predsjedniku VSTV-a BiH Milanu Tegeltiji i potpredsjednici VSTV-a BiH Ružici Jukić. VSTV BiH je posebno skrenulo pažnju da prijetnje, sadržajno upućene rukovodiocima ove institucije, u nekim dijelovima pozivaju na rušenje i nasilno uništavanje institucije.

"Takvo djelovanje smatramo pritiskom na rad VSTV-a BiH kao institucije posebno važne za očuvanje nezavisnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini. Nadalje, ukazujemo da posebno zabrinjavaju orkestrirani i dobro isplanirani napadi na rukovodstvo VSTV-a BiH, koji imaju za cilj skretanje pažnje sa stvarnih problema i mogućih krivičnih i drugih postupaka protiv osoba koje se očigledno trenutno osjećaju nesigurnim", kazali su iz VSTV-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije