Mektić i Burzić: Kantonalno tužilaštvo kao uzor za Tužilaštvo BiH

Fena
Mektić i Burzić: Kantonalno tužilaštvo kao uzor za Tužilaštvo BiH
Fena / Burzić i Mektić
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić posjetio je danas Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS), gdje je razgovarao s glavnom kantonalnom tužiteljicom Dalidom Burzić .

Oni su razgovarali o jačanju suradnje pravosudnih i sigurnosnih struktura na suzbijanju korupcije, organiziranog i svih drugih oblika kriminala, a u interesu pravde i vladavine prava.

Mektić je nakon sastanka istaknuo neophodnost daljnjeg unapređenja odnosa tužiteljstava svih nivoa s policijskim agencijama i sigurnosnim institucijama na planu najoptimalnijeg servisiranja njihovih potreba, a sve radi što efikasnijeg djelovanja i procesuiranja počinitelja krivičnih djela.

Istovremeno, čestitao je glavnoj kantonalnoj tužiteljici i odao priznanje Kantonalnom tužiteljstvu KS povodom rezultata ostvarenih na rasvjetljavanju, prije svega, krivičnih djela koruptivnog karaktera, potcrtavajući da je to primjer koji bi trebalo da slijede i druge pravosudne institucije.

"Uvjerio sam se da je ovo ekipa mladih tužilaca i njihovih saradnika koji su iskreno opredjeljeni za borbu protiv svih oblika kriminala", kazao je Mektić za medije, referirajući se na najnovija postignuća Tužilaštva KS-a.

U tom kontekstu, ponovno je uputio kritike Tužilaštvu BiH, navodeći da bi državno tužilaštvo trebalo biti "oštrica" u borbi protiv najsloženijih oblika kriminala i u procesuiranju najtežih krivičnih djela, a ne, kako je kazao, „da se bave politikanstvom i onim šta će politika i kako će politika reagovati na određene stvari“.

Mektić je pozvao djelatnike Tužilaštva BiH da se angažiraju u skladu s vlastitom odgovornošću i ulogom, da rade na ozbiljnim slučajevima korupcije kojima se uništavaju ekonomski temelji BiH, te da na taj način vrate povjerenje građana i ispune očekivanja javnosti na planu jačanja elemenata pravne države.  

Glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva KS-a Dalida Burzić je iskazala zahvalnost Mektiću zbog toga što je prepoznao angažman i djelovanje tog tužilaštva na suzbijanju organiziranog i privrednog kriminala, kao i korupcije, naglašavajući da je rasvjetljavanje krivičnih djela u tim oblastima prioritet institucije na čijem je čelu.

Poručila je, istovremeno, da nema pravnih zapreka za jačanje saradnje policijskih i tužilačkih struktura koje su na istom zadatku, bez obzira na složenost pravnog sistema.  

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s nastavkom akcije kodnog naziva „Pravda“, Burzić je kazala da je, u međuvremenu, nadležni sud odredio pritvor Lejli Fazlagić Pašić (bivšoj sutkinji Općinskog suda Sarajevo) koja se nalazi u bjekstvu, te da je donesena naredba o raspisivanju interne i međunarodne potjernice u tom slučaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije