Mehmedović: 'Kolaps je pokazao da su oni koji su na odgovornim mjestima nesposobni i zlonamjerni'

6
Radiosarajevo.ba
Mehmedović: 'Kolaps je pokazao da su oni koji su na odgovornim mjestima nesposobni i zlonamjerni'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Šemsudin Mehmedović

Kolaps elektroenergetskog sistema u Bosni i Hercegovini je, šta god da istraga o današnjem incidentu pokaže, rezultat i pokazatelj apsolutne n ebrige o energetskoj sigurnosti države, privrede i građana!

Rekao je Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović.

On dalje navodi da "su ozbiljne države već odavno pripremile strategiju za borbu protiv globalne energetske krize, bh. vlasti već godinama ne samo da zanemaruju nego i besprizorno uništavaju i zloupotrebljavaju energetske potencijale naše države.

Mnogi koji su imali COVID ne mogu da se oporave mjesecima: Naučnici objavili zastrašujuću studiju

Mnogi koji su imali COVID ne mogu da se oporave mjesecima: Naučnici objavili zastrašujuću studiju

Današnji elektroenergetski kolaps je jasan dokaz da ne postoji nikakva sigurnost snabdijevanja i opstanka ključnog energetskog sistema, iako smo država s daleko najvećim energetskim potencijalima u regiji bila da je riječ o termo, solarnim, hidro i vjetroelektranama.

Nadležne institucije će morati utvrditi odgovornost za današnji incident, koji će bez sumnje nanijeti štetu ne samo privrednim subjektima, nego i građanima i državi direktno. Ali, ovdje nije samo riječ o izoliranom incidentu, ovdje se radi o sistemskom, nesavjesnom i čini se svjesnom urušavanju energetske sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Ovo je posljednji alarm, jer možda sljedeću energetsku krizu nećemo dočekati. Godinama Elektroprijenos nije ulagao u mrežu, novac je stajao na računima, politika je krojila svoje ucjene i trgovine zbog čega smo danas u poziciji da u trenu stane čitava država.

Bosna i Hercegovina treba stručne ljude na ključnim pozicijama, moramo otkloniti stranačke poslušnike i amatere sa pozicija koje odlučuju o našoj sudbini. Ovi koji sada sjede u odgovornim foteljama u Vladi FBiH, EP BiH, NOS-u, Elektroprijenosu su, današnji kolaps je to zorno pokazao, ne samo nesposobni nego vjeroatno i zlonamjerni", naveo je Mehmedović

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije