Međunarodna zajednica mora osuditi Grujičićevo poricanje genocida

Fena
Međunarodna zajednica mora osuditi Grujičićevo poricanje genocida
Nakon što su to učinile majke Srebrenice i preživjele žrtve, danas se najoštrijim osudama poricanja genocida i veličanja zločina "od strane novoizbranog načelnika Srebrenice, Mladena Grujičića", pridružila i fondacija "Remembering Srebrenica".

Iz Fondacije podsjećaju da su Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) presudili da se u Srebrenici dogodio genocid.

Predsjednik Fondacije "Remembering Srebrenica", Waqar Azmi kazao je da je Grujičićeva "podrška osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću duboko uznemirujuća i da to najžešće osuđuju“.

"Nakon 21. godinu od najgoreg zločina u Evropi, od holokausta, ozdravljenje i pomirenje i dalje su od prijeke potrebe za Srebrenicu. Umjesto da zacijele, rane su ponovo otvorene. Međunarodna zajednica mora osuditi gradonačelnikovo poricanje genocida i podizanje etničkih tenzija na mjestu sa tako tragičnim posljedicama", kazao je Azmi, saopćeno je iz Fondacije.

Fondacija "Remembering Srebrenica" poziva međunarodnu zajednicu da pažljivo prati situaciju i osigura da Grujičić uistinu bude gradonačelnik za sve stanovnike Srebrenice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije