'Nezadovoljan sam izborima u Srebrenici, tamo se desio najveći genocid'

Anadolija
'Nezadovoljan sam izborima u Srebrenici, tamo se desio najveći genocid'
Bivši predsjednik Hrvatske i bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ-a Stipe Mesić boravi u Sarajevu.

Tom prilikom je izjavio da samo političke neznalice mogu misliti da bi nekakav treći entitet u Bosni i Hercegovini riješio problem Hrvata u toj zemlji, a zapravo takvu ideju zagovaraju samo oni koji žele vlast, a ne dobro svom narodu i državi.

Stjepan Mesić večeras je u Sarajevu prisustvovao druženju s rukovodstvom i članovima Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka, a tom prilikom su mu uručeni prigodni pokloni i Zlatna plaketa Udruženja koju mu je predao predsjednik Udruženja Ekrem Lekić.

U izjavi za novinare, Mesić je istakao da je u BiH danas stigao kako bi se družio sa studentima u Zenici, a da je drugi razlog dolaska u Sarajevo bilo druženje s prijateljima u Udruženju građana porijeklom iz Sandžaka.

"Drago mi je da ima ljudi koji ne zaboravljaju", kazao je Mesić pred primanje prigodnih poklona Udruženja.

Mesić je tom prilikom komentirao i aktuelne političke teme u regiji, a kazao da ideja o osnivanju trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini nikako nije dobra, niti može donijeti rezultate.

"Oni koji se ne razumiju u politiku mogu misliti da bi treći entitet riješio problem Hrvata u BiH, ali to bi samo Hrvate dovelo na margine, a oni su konstitutivni narod. Druga stvar je da bi, ako se već i govori, to trebalo zagovarati u Semberiji gdje su Hrvati bili većina. Očito je da ovi koji to zagovaraju samo žele vlast", kazao je Mesić.

Ističući kako je Dejtonski mirovni sporazum bio dobar, jer je zaustavio rat i stradanja ljudi, Mesić je kazao da je sada zadaća da se BiH napravi funkcionalnom državom i uvede u Evropsku uniju.

Komentirajući lokalne izbore u BiH, Mesić je kazao da i sam spada među one koji su nezadovoljni izbornim procesom kako je on organiziran u Srebrenici, jer se tamo desio najveći zločin i genocid.

"Treba voditi računa da su tamo mnogi ubijeni koji bi danas bili glasači, a mnogi njihovi rođaci su se iselili. Trebalo je svima omogućiti koji su otišli da na adekvatan način glasaju", kazao je Mesić

Komentirajući situaciju u Stocu, Mesić je kazao da hrvatski ministri nisu trebali posjetiti Stolac zbog jednog incidenta kojim treba isključivo da se bave nadležne institucije BiH.

Druženju u sjedištu Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u Sarajevu prisustvovali su brojni članovi i gosti Udruženja, a među njima i Selmo Cikotić, koji je kazao da je to dobra prilika da se razmijene mišljenja s Mesićem kao dobrim poznavaocem dešavanja u Sadžaku, BiH i regiji.

"Ovo je dobra prilika da se govori o ideji ovog Udruženja, o evropskom Sandžaku, ne protiv bilo koga nego na ideju regionalne saradnje koja će biti od interesa za sve države ovog prostora", kazao je Cikotić.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske i bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ Mesić posjetio je danas Univerzitet u Zenici, gdje je studentima Pravnog i Ekonomskog fakulteta održao i predavanje na temu "Bosna i Hercegovina jučer, danas, sutra".

Rekao je kako Bosna i Hercegovina mora postojati sama za sebe i da je mir u Bosni i Hercegovini bitan za mir u cijelom regionu. Naglasio je kako je bitno da političari u BiH rade za njenu dobrobit i shvate da je njihova domovina upravo BiH, a ne Srbija, Hrvatska ili neka druga država.

Mesić je govorio i o prošlom ratu na području bivše Jugoslavije i potrebi reforme Dejtonskog sporazuma kako bi BiH mogla krenuti prema Evropskoj uniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije