Svi medicinski radnici u Konjicu stupili u generalni štrajk

1
Radiosarajevo.ba
Svi medicinski radnici u Konjicu stupili u generalni štrajk
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Opća bolnica Konjic

S obzirom da niko od nadležnih nije poduzeo nikakve korake da poboljša teško stanje zdravstvenih ustanova u Konjicu, zaposlenici Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic stupili su u generalni štrajk, potvrdio je predsjednik Sindikata Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic Irfan Jazvin za portal Radiosarajevo.ba.

Jazvin dodaje da je ovo očajnički potez u pokušaju da se poboljšaju uslovi za rad u konjičkim bolnicama.

"U generlanom štrajku smo od jutros. Niko od nadležnih to nije ozbiljno shvatio i nije pokušao riješiti naš problem. Jedini naš zahtjev jeste da nam isplate plaće", kazao je Jazvin za Radiosarajevo.ba.

Godinu dana nakon eksperimenta: U Velikoj Britaniji skratili radnu sedmicu, plata ostala ista

Godinu dana nakon eksperimenta: U Velikoj Britaniji skratili radnu sedmicu, plata ostala ista

Najavio je mogućnost radikalnijih poteza ukoliko se njihov zahtjev ne ispuni do iduće sedmice.

"Danas je održan sastanak resornog ministra, sindikata, spremljen je urgentan dopis Federalnoj vladi da se odblokira račun i puste plaće, pa vidjet ćemo šta će biti", ističe Jazvin.

Naglasio je kako su razgovarali o mogućim blokadama u narednim danima ukoliko se njihov zahtjev ne ispuni.

"Odlučit ćemo o tome hoćemo li iduće sedmice ići u blokadu magistralne ceste M-17. Razmatrali smo da li da idemo u blokadu institucija HNK i poput rudara održati proteste ispred zgrade Porezne uprave, Vlade HNK ili Zavoda za zdravstveno osiguranje u Mostaru, no za sada ipak blokada magistralne ceste", tvrdi Jazvin.

Pojašnjava šta su u ovom trenutku prioriteti za zdravstvene radnike.

"Nama je prioritet da nam puste plaću za august, pa da se onda vode pregovori s Poreznom upravom. Više od hiljadu ljudi je gladno, oni zavise od plata nas 320 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u Konjicu. Moramo naći neki model da više ne dolazi do blokada", dodao je Jazvin za portal Radiosarajevo.ba.

Jazvin je poručio da su zdravstveni radnici primorani na ovaj potez jer su gladni i bore se za svoju egzistenciju.

Naglasio je da građanima neće biti uskraćena medicinska pomoć, ekipa Hitne medicinske pomoći Konjic bit će na usluzi građanima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije