Zdravstveni radnici u Konjicu najavili generalni štrajk: "Naš zahtjev je jedan"

2
Fena
Zdravstveni radnici u Konjicu najavili generalni štrajk: "Naš zahtjev je jedan"
FOTO: Fena / Zdravstveni radnici u Konjicu

Zaposlenici Opće bolnice i Doma zdravlja u Konjicu, nezadovoljni zbog kašnjenja plaća i blokade računa tih ustanova, najavili su kako će 26. novembra stupiti u generalni štrajk ukoliko u narednih desetak dana ne dođe do isplate barem augustovske plaće.

"Na sastanku podružnice jednoglasno je donesena odluka o pokretanju procedura za stupanje u generalni štrajk, koji smo planirali za 26. novembar. Ljudi su umorni od svega ovoga i tražili smo najraniji mogući dan kada bismo mogli pokrenuti generalni štrajk, a tu su naravno i zakonske procedure koje moraju proći. Naš zahtjev je jedan, a to je da u tih desetak dana bar dođe do ispate augustovske plaće koja nam kasni i da se uspostavi dalje isplaćivanje plaća", kazala je Feni predsjednica podružnice Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic Azra Mušinović.

Ukoliko dođe do ispunjenja njihovog zahtjeva, procedura za pokretanje generalnog štrajka će biti obustavljena.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

"Ukoliko dođe do ispunjenja našeg zahtjeva mi ćemo zaustaviti ove pripreme za štrajk i nastaviti naš rad, očekujući da će se nagomilani problemi riješiti, a ukoliko se to ne desi, mi ćemo zbilja morati ići dalje sa sindikalnim aktivnostima", poručila je Mušinović.

Navedeni problemi, kako je dodala, mogli bi dovesti i do kolapsa porodične medicine i hitne pomoći.

"Nama već kasne tri plaće, a dosta ljekara, pogotovo u Ambulanti porodične medicine, koji su zaposleni na ugovor na određeno vrijeme, živi van Konjica. Tim ljudima neće moći biti produženi ugovori zbog blokade računa koja to sprječava, a s druge strane neće imati ni finansijskih mogućnosti da ostanu raditi ovdje, tako da nam se s te strane smiješi kolaps porodične medicine, a samim time i Hitne pomoći jer te kolege koje rade u Ambulanti porodične medicine rade i u Hitnoj pomoći",ustvrdila je Mušinović.

Predsjednik Osnovne organizacije Nezavisnog strukovnog sindikata Opće bolnice Konjic Irfan Jazvin kazao je kako u njihovom sindikatu ima i nemedicinskog kadra te da su svi složni oko pokretanja procedure za stupanje u generalni štrajk.

Zaposlenici Opće bolnice i Doma zdravlja u Konjicu prošle sedmice održali su i polusatni štrajk upozorenja, a Jazvin kaže kako im se ni nakon toga niko od nadležnih predstavnika vlasti nije obratio.

"Niko nam se do sada nije obratio s tim da je bilo nekih dojava kako bi plaća mogla biti danas, sutra pa za tri dana, a evo do danas se ta plaća nije uplatila tako da smo mi, nažalost, morali donijeti odluku da idemo u generalni štrajk", naglasio je Jazvin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije