Apeliramo na Dodika da pokaže pozitivnu opredijeljenost za BiH

Radiosarajevo.ba
Apeliramo na Dodika da pokaže pozitivnu opredijeljenost za BiH
Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BIH dala je izjavu za javnost, u vezi s protivljenjem predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika odlukama Ustavnog suda BIH

Osim ambasadorice Cormack, s Dodikom je na ovu temu razgovarao i zamjenik pomoćnika državnog sekretara Hoyt Yee. 

Tim povodom, pročitajte saopćenje koje je stiglo iz Američke ambasade: 

"Kao znak kontinuiranog opredjeljenja Sjedinjenih Američkih Država za suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i jačanje demokratskih principa i institucija u zemlji, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Hoyt Yee i ambasadorica Maureen Cormack razgovarali su s predsjednikom Republike Srpske da bi istaknuli našu zabrinutost zbog njegovih nedavnih izjava i postupaka, te da bi ponovili naše ranije iznesene stavove – da protivljenje odluci Ustavnog suda predstavlja kršenje vladavine zakona, te da oni koji to čine moraju snositi odgovornost. Mi veoma ozbiljno shvatamo svaki pokušaj podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Očekujemo da će nadležne institucije rješavati pojave kršenja vladavine zakona u skladu sa zakonima BiH i podržavamo zakonski proces koji su inicirale te institucije, dok nastavljamo sa procjenom odgovarajućih posljedica u skladu sa zakonima SAD-a. 

Apelirali smo na gospodina Dodika da poduzme korake kojima će pokazati svoju pozitivnu opredjeljenost za Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te kontinuirani proces evropskih integracija zemlje".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije