Baotić: Nisam kriv za zločin u Orašju, svoju djecu nisam odgajao krvavim rukama

Fena
Baotić: Nisam kriv za zločin u Orašju, svoju djecu nisam odgajao krvavim rukama
/ Arhiv
Tokom završne riječi u slučaju Baotić, odbrana je danas zatražila oslobađajuću presudu za branjenika, koji je optužen za ratni zločine počinjene u Orašju 1992. i 1993. godine. Dio je ovo procesa, koji će biti zaključen izricanjem presude 9. decembra.

Obrana je oslobađanje zatražila, naglasivši da niko od svjedoka nije rekao da ih je Baotić lično udarao, a iskaz oštećene, koja je Baotića optužila za silovanje, su nazvali nevjerodostojnim. Istaknuto je i da je od svih tačaka optužnice po kojima Tužilaštvo BiH tereti Matu Baotića, Tužilaštvo uspjelo dokazati samo postojanje sukoba na području Orašja.

“Nikada niti jedan svjedok nije rekao da je Baotić bio zamjenik zapovjednika Vojne policije, niti da je nekome izdavao naredbe”, kazala je braniteljica.

Baotića je Tužilaštvo BiH optužilo za mučenja i zlostavljanja zatočenika u Donjoj Mahali, kao i silovanje 1992. i 1993. godine. Kroz iskaze brojnih svjedoka Tužilaštvo BiH je pokušalo dokazati da je optuženi Baotić kriv za navedene zločine, no odbrana se ne slaže s tim i smatra da ovi iskazi ni u kom slučaju ne ukazuju na krivnju optuženog.

“Niti jedan od svjedoka nije potvrdio iskaz Pere Božića, pa ni svjedoci koji su u isto vrijeme bili zatvoreni u Donjoj Mahali”, kazala je braniteljica te dodala da jedina saznanja određenih svjedoka koji su spominjali da je Baotić nekoga udarao jesu “po principu rekla-kazala”.

Optuženi Baotić se obratio Sudskom vijeću te zatražio da ga oslobode, istakavši da stvari koje se njemu stavljaju na teret može uraditi samo poremećena osoba.

“Ako me osudite za nešto što nisam učinio, da li je to pravedno? Ja svoju djecu nisam odgajao krvavim rukama”, rekao je Baotić, prenosi BIRN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije