BiH / Masovna online akcija freelancera: Pročitajte pismo koje su uputili za SDA i HDZ

14. 08. 2018. u 13:42:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Od 13 sati danas, na mail adresu redakcije portala Radiosarajevo.ba stiglo je na desetine mailova od freelancera koji su ponovo uputili pismo nadležnima, zbog odluke Porezne uprave Federacije BiH.

Podsjetimo, Porezna uprava Federacije BiH je, kako su naveli, utvrdilA poreznih obaveza za 843 fizička lica s prebivalištem na području Federacije BiH koji su putem PayPal sistema, MoneyGram i drugih on-line servisa plaćanja ostvarili prihode iz inostranstva u iznosima od 10.000 KM i više u toku jedne godine u periodu od 2015-2017. godine, i tako ostvarili prihod u ukupnom iznosu većem od 37 miliona KM.

Tim povodom PU FBiH je uputila Javni poziv koji, između ostalog, propisuje, da Porezna uprava može lice osloboditi prekršajnog postupka, ako dobrovoljno i tačno prijavi prekršaj poreznom organu prije obavještenja o namjerama vršenja porezne kontrole, odnosno prije nego je taj prekršaj otkriven od bilo kojeg službenika ili organa Federacije i ako u potpunosti sarađuje prilikom utvrđivanja odgovarajuće porezne obaveze.

Freelanceri su već nekoliko navrata reagirali, tražeći od nadležnih da izmijene odluku.

"Slobodnjaci" poslali otvoreno pismo rukovodstvu stranke SDA
SDP uz freelancere: Traži se vanredna sjednica Parlamenta i hitna izmjena Pravilnika

Kako nije bilo odgovora, danas su ponovo, ovaj put u velikom broju, uputili reakciju, koju objavljujemo u cjelosti: 

"Već danima šaljemo mailove, zovemo, javljamo se lično, ali odgovore ne dobijamo. Konačno smo shvatili bezobrazluk i lukavost državnih organa koji loptice prebacuju jedni na druge, a što će na kraju omladina ispaštati, nikoga ne zanima. Podršku dobivamo sa svih strana ali postavlja se pitanje: zašto SDA i HDZ ne žele odgovoriti na naša pitanja? Misle li da nismo vrijedni njihove pažnje? Možda misle da ako budu dovoljno dugo šutjeli ovo će se samo riješiti. E pa draga gospodo, NEĆE!

Mailovi

PrtScr: Mailovi "preplavili" inbox redakcije

Mjesec dana se borimo, tražimo odgovore, dok se pojedinci skrivaju iza nejasnih paragrafa zakona. Jesu li doveli BiH pred bankrot pa pljačkaju omladinu? Dok se druge države grčevito bore da svoju omladinu obezbijede i zadrže, naša vladajuća koalicija ih očito želi prvo opljačkati, pa onda natjerati na iseljenje, tamo gdje će ih se znati cijeniti i poštovati. Na osnovu svega toga zaključujemo da im omladina nije bitna, ali vjerujte nam, bitniji smo nego što mislite! Postavlja se pitanje: ako ne mare za nama, da li će sutra mariti za Vama, koji ovo čitate i nijemo posmatrate? Jeste li Vi sutra sljedeći na listi ovaca za punjenje budžetskih rupa i raskošnih života političara?

Pitanja na koja tražimo hitan odgovor su sljedeća:

• Zbog čega direktor PU FBiH Šerif Isović, nije uputio niti jednu primjedbu na pravilnik koji je donijela ministrica finansija? Ovlasti mu to dozvoljavaju, pozicija mu to i nalaže, iako je nastupima u medijima više puta izjavio, kako je isti pravilnik donešen bez uključenosti PU FBiH, bez njihovog mišljenja, isti pravilnik koji, kako je kazao, nije dobar?
• Zbog čega Federalno ministarstvo finansija na čelu sa Jelkom Miličević (HDZ) prilikom izrade pravilnika nije vršilo nikakve konsultacije sa organima izvršne vlasti?
• Zbog čega Federalno ministarstvo finansija na čelu sa Jelkom Miličević (HDZ) prilikom izrade pravilnika nije uvažilo 20% rashoda samozaposlenima?
• Kako je Federalno ministarstvo finansija u svoj pravilnik uvrstilo pojam samozaposlenik, kada je u odgovorima na pitanja iz EU integracija država BiH odgovorila da ovaj termin ne poznaje?
• Zbog čega se priča o freelancerima koji su prethodnih godina uplaćivali porez na dohodak kada nije postojao 100% legalan način da se to učini?
• Zašto vladajuće strukture ne razmišljaju dugoročno? Retroaktivno oporezivanje donosi samo kratkoročnu dobit, a mnoge mlade ljude demotivira za budući rad i vraća ih tri godine unazad.
• Zbog čega vladajuće strukture ne žele surađivati sa ovom grupom ljudi te se posvetiti pronalasku rješenja, koje bi retroaktivno oporezivanje poslalo u zaborav?
• Zašto se ne pristupi kvalitetnijem uređenju ove oblasti u koju bi uključili i osobe iz ovog sektora?
• Zbog čega se opstruira sazivanje vanredne sjednice Parlamenta Federacije BiH na kojoj bi se raspravljalo o ovoj temi?
Zašto Edin Mušić (SDA) i Mladen Bošković (HDZ) ne sazovu vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH? Zašto ne zaštite omladinu?


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA