SDP uz freelancere: Traži se vanredna sjednica Parlamenta i hitna izmjena Pravilnika

Radiosarajevo.ba
SDP uz freelancere: Traži se vanredna sjednica Parlamenta i hitna izmjena Pravilnika

Proteklih dana, u javnosti se podigla velika bura zbog nedavnog poziva Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine po kojem osobe koje ostvaruju prihod u inostranstvu, freelanceri, trebaju retroaktivno prijaviti porez na dohodak.

Uprava je, kako su saopćili, otkrila 843 fizička lica s prebivalištem na području Federacije BiH koji su putem PayPal sistema, MoneyGram i drugih on-line servisa plaćanja ostvarili prihode iz inostranstva u iznosima od 10.000 KM i više u toku jedne godine u periodu od 2015-2017. godine, i tako ostvarili prihod u ukupnom iznosu većem od 37 miliona KM.

Od svih očekuju da retroaktivno prijavi porez, no freelanceri žestoko su reagirali, uputili nekoliko saopćenja, među njima i pismo za Bakira Izetbegovića:

"Slobodnjaci" poslali otvoreno pismo rukovodstvu stranke SDA

Reakcija je danas stigla i iz Socijaldemokratske partije (SDP), saopćenjem koje potpisuje Damir Mašić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Kako je naglasio, premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, ministrica finansija Jelka Milićević i direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović nisu reagirali na njihovo otvoreno pismo koje su poslali u saradnji s predstavnicima freelancera i njihove zahtjeve.

Kako su ranije naveli, zahtijevali su da se Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak odmah stavi van snage, da izrade novi Pravilnik, da Porezna uprava FBiH povuče poziv od 12. jula te da naplata počne nakon usvajanja izmjena Pravilnika, najranije od 1. januara 2019. godine.

Zbog svega toga, Klub zastupnika SDP-a je pokrenuo inicijativu za sazivanje vanredne sjednice
Parlamenta Federacije BiH na kojoj će ove zahtjeve predočiti kao prijedloge zaključaka, te predložiti izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak FBiH po hitnom postupku.

Iz SDP-a su pozvali sve parlamentarne stranke, a posebno one koje su već dale javnu podršku zahtjevima freelancera, da im se pridruže i podrže sazivanje vanredne sjednice. Također, SDP je angažovao advokatsku kancelariju koja će tražiti privremenu mjeru i pokrenuti sudski proces osporavanja nezakonitih izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak koje je
usvojilo ministarstvo finansija.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije