General Mašović o rezervnom sastavu MUP-a RS: OSBiH su jedina legalna oružana sila

Radiosarajevo.ba
General Mašović o rezervnom sastavu MUP-a RS: OSBiH su jedina legalna oružana sila
FOTO: AA / Senad Mašović, general OSBiH

Vlada RS-a  utvrdila je ove sedmice Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim se zbog različitih sigurnosnih izazova utvrđuju formalnopravni uslovi za uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Piše: Faruk Vele


Propisano je, navodi ova agencija, da će policija rezervnog sastava imati ista ovlaštenja kao i redovna policija u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, kako bi bio postignut maksimalni nivo sigurnosti osoba i imovine, naročito u periodu kada se očekuje povećanje intenziteta migrantske krize.

Najave uvođenja rezervnog sastava MUP-a RS izazvale su brojne reakcije i pitanja da li formiranjem rezervnog sastava policije predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegovi bliski saradnici u institucijama bh. entiteta RS u Banjoj Luci, zapravo, na mala vrata stvaraju, svoju vojsku.

Među ostalima reagirala je i Ambasada SAD-a, gdje su upozorili "da neke od nadležnosti u vezi s ovim pitanjem izvan djelokruga Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske".

Lukač: Formirat ćemo i rezervni sastav policije RS

Nakon odluke o rezervnom sastavu MUP-a: Pravi li RS svoju vojsku?

General-pukovnika Senada Mašovića, načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH zamolili smo za komentara na najave o osnivanju rerzervnog sastava MUP-a RS što mnogi, ne slučajno, dovode u vezu sa stvaranjem oružane sile.

"Ono što je sigurno jeste da su Oružane snage Bosne i Hercegovine jedina legalna i legitimna oružana sila države BiH", rekao je Mašović za Radiosarajevo.ba.

Jedinstvene Oružane snage BiH, smatra Mašović, "jedina su legalna i legitimna vojna sila zadužena za odbranu teritorijalnog integriteta države"

"OS BiH će, i kao što sam rekao, u svakom momentu biti na usluzi svim narodima i građanima u BiH. I pored problema u radu koje i mi imamo, svojim zajedničkim profesionalnim ponašanjem i uspješnim izvršavanjem aktivnosti, obaveza i zadataka, uspijevamo da ne „uvlačimo“ politiku u OS BiH. Ono po čemu smo mi možda drugačiji je i specifičnost naše vojne službe. Neke poruke, koje su davno u prošlosti izrečene, nemaju vremensko ograničenje, a imaju važnost i primjenjivost u današnjici", rekao je ranije general Mašović

Opisujući Oružane snage BiH, Mašović je rekao tri ključne riječi: dužnost-čast-država.

"Te tri riječi diktiraju ono što mi trebamo biti, šta možemo biti i šta ćemo biti. S tim u vezi mogu poručiti da će OS BiH nastaviti put reforme, put koji vodi ka evroatlantskim integracijama, u cilju razvoja modernih i osposobljenih jedinstvenih OS BiH, koji će svoju zakonom propisanu misiju i zadatke izvršavati isključivo u interesu svih građana i na cijeloj teritoriji države Bosne i Hercegovine, a kohezija je jedan od preduslova za dalje uspješno funkcionisanje OS BiH i dostizanje još boljih rezultata", naglasio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije