Nakon odluke o rezervnom sastavu MUP-a: Pravi li RS svoju vojsku?

Radiosarajevo.ba
Nakon odluke o rezervnom sastavu MUP-a: Pravi li RS svoju vojsku?

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim se zbog različitih sigurnosnih izazova utvrđuju formalnopravni uslovi za uspostavljanje rezervnog sastava policije, prenijela je Srna.

 Piše: Faruk Vele

Propisano je, navodi ova agencija, da će policija rezervnog sastava imati ista ovlaštenja kao i redovna policija u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, kako bi bio postignut maksimalni nivo sigurnosti osoba i imovine, naročito u periodu kada se očekuje povećanje intenziteta migrantske krize.

U javnosti se sa zebnjom postavlja pitanje da li formiranjem rezervnog sastava policije predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegovi bliski saradnici u institucijama bh. entiteta RS u Banjoj Luci, zapravo, na mala vrata stvaraju, svoju vojsku.

Zasad nema reakcija. Ne reagira Sarajevo, šute OHR i šira međunarodna zajednica...

Vojni analitičar Nedžad Ahatović kaže za Radiosarajevo.ba da Nacrt izmjena Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima koji je danas usvojen na Vladi RS u formi nacrta, a koji sadržava i ideju o rezervnom sastavu policije „ne donosi ništa dobro".

"Dok, sa jedne strane, imate zastarijevanje opreme Oružanih snaga BiH, koja je izazvana desetogodišnjim odbijanjem poslanika Parlamentarne skupštine BiH iz RS-a da glasaju za povećanje budžeta za OS BiH, dotle na sceni imate godinama kontinuirano opremanje MUP-a RS sofisticiranim vojnom opremom, uniformama, naoružanjem, kao i novim helikopterom, pored četiri postojeća, koji je koštao 10 miliona KM“, govori Ahatović.

On smatra da se s pravom postavlja pitanje šta stoji iza svega.

"Sad pored 5.500 policajaca i nabavke cca 4.000 dugih cijevi imamo i formiranje rezervnog sastava policije koji će brojati 20 posto od ukupnog sastava policije RS-a, postavlja se s pravom pitanje zbog čega. Opravdanje ne mogu biti migranti i prirodne nepogode. Niko od zvaničnika RS nije dao validno obrazloženje za ovaj potez, niti je međunarodna zajednica zauzela stav po ovom pitanju. Jedini zaključak koji se sam po sebi nameće je da je ovo formiranje vojne alternative Oružanim snagama BiH“, kazao je Ahatović.

Prema njemu, Zakon je u ovom pogledu sasvim jasan:

„Zakon o odbrani BiH je jasan u tom pogledu. U članu 3. stoji - 'Svako vođenje vojne evidencije ili evidencije za potrebe organiziranja ili obučavanja vojnih i paravojnih snaga od strane lica i organa koji nisu propisani ovim zakonom i Zakonom o službi u Oružanim snagama BiH krivično je djelo i kažnjivo je prema odredbama Krivičnog zakona'. Dakle, jedino OS BiH imaju pravo da vode evidenciju i drže obučenu rezervu u skladu sa Zakonom o odbrani i niko drugi. Ako se ovaj nacrt usvoji u NSRS, onda je to pravni vandalizam i oduzimanje ingerencija države u pogledu odbrane zemlje", kaže Ahatović, te propituje:

„Šta je sljedeće!? Ne bi me čudilo da to bude formiranje oružanih snaga entiteta RS, jer sitno pješadijsko naoružanje, oprema i uniforme za tu svrhu su već kupljene pod krinkom zadovoljavanja potreba MUP-a RS. Zna se ko će poslati teže naoružanje i oklopna sredstva kad se za to steknu uslovi, onaj ko cijelo vrijeme nedvosmisleno pomaže u ovim aktivnostima i obučava kadar MUP-a RS i u zemlji i van nje, Ruska Federacija“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije