Marrano: Ekonomije regiona u boljem položaju nego ostale ekonomije u EU

E. Halimić
Marrano: Ekonomije regiona u boljem položaju nego ostale ekonomije u EU

Na ovogodišnjoj konferenciji guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) održan je i panel Unicredit banke.

Ekonomista Unicredit banke Mauro Giorgio Marrano kazao je da je većina ekonomija u ovoj regiji u boljem položaju u odnosu na druge.

"Očekujemo usporavanje rasta BDP-a do 2020. godine. Do usporavanja dolazi zbog usporavanja globalne trgovine. A očekujemo i usporavanje zbog stanja u Velikoj Britaniji, Kini i SAD-u. Posebno je bitno usporavanje u SAD-u, dakle došlo je do kraja ciklusa napretka ekonomije SAD-a, mi očekujemo da će se to desiti već krajem ove godine. Kad pogledamo Eurozonu i ovdje se predviđa usporavanje ekonomije. Do 2020. godine stopa rasta BDP-a bit će oko nula posto. Kad je riječ o Centalnoj i Istočnoj Europi većina država je u boljem položaju", kazao je Marrano.

Stabilna potrošnja 

Dodao je da je tako zbog stabilne domaće potrošnje i konstantnog priliva iz vana.

"Očekujemo rast od oko tri posto BDP-a za većinu zemalja ovdje. Očekujemo značajan pad u Turskoj, ali ni u Rusiji nije znatno bolja situacija. Za 2020. godinu predviđamo i u ovoj regiji usporavanje rasta BDP-a na ispod tri posto. Tržište rada u većini ovih zemalja u regiji je fosta zdravo i raste", kazao je Marrano.

Prema njegovim riječima, među vanjske izazove spada i monetarna politika, a on očekuje umjerenu inflaciju.

"Do kraja 2020. godine ne pridviđa se značajnija inflacija osim u Turskoj. Kad je riječ o vanjskom finansiranju i BiH ima manji problrm jer se finaniranje dešava i od MMF-a. Ipak ne očekujemo veće probleme. Prvi rizik je Brexit, a još uvijek nije poznato kako će se ovaj proces završiti, ali već se vidi negativni uticaj", pojasnio je Marrano.

Ekonomista Unicred banke ovom prilikom istakao je da postoje i domaći razlozi usporavanja.

"Pomenuo sam globalno usporavanje koje će pokrenuti SAD, ali i da su ekonomije u ovoj regiji blago zaštićene", zaključio je Marrano.

Rast ekonomije regiona 

Ekonomista Unicredit banke Andrea Diamanti zadužen je za korporativno poslovanje.

 "Region ima dosta dobar korporativni segment i najveća smo banka u ovom regionu. Ovdje smo da bi smo nastavili služiti našim klijentima. Zbog toga značajno investiramo u digitalizaciju i unaprijeđenje naših usluga. Kad pogledamo u rezultate rasta ekonomija regiona, predviđamo oko 2,5 posto rasta BDP-a. Važno je da region koristi činjenicu da je u svijetu slobodna ili otvorena ekonomija i ovaj region to dobro koristi posebno kroz strane direktne investicije. To svjedoči sve većem povjerenju investitora u ovaj region. Također region je vrlo djelotvoran u korištenju evropskih fondova. Tokom vremena vidimo da je potrošnja iz budžeta EU pala, a strana direktna ulaganja nadoknadila su taj pad i to otvara put velikoj stabilnosti", smatra Diamanti.

 Dodao je da sektor malih i srednjih preduzeća ima najveće brojke.

 "Radi se o velikom broju preduzeća i o oko 11 miliona uposlenika u tim preduzećima. Ali veliki je solrinos i velikih preduzeća, dakle postoji i ta vrsta stabilnosti. Što se tiče razvoja tržišta trendovi su pozitivni. Obim transakcija je najbolji u posljednjih pet godina", pojasnio je Diamanti. Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme u regionu se javljaju vrlo zanimljivi trendovi.

Diamanti je dodao da postoji širi spektar usluga koje preduzeća traže od banaka.

"Zbog toga mi dosta ulažemo u nove tehnologije, ali i osiguravamo našim klijentima pripstup evropskim fondovima i sredstvima. Ali sve više savjetujemo naše klijente, dakle dijelimo znanje i iskustva. Radimo na međunarodnom nivou i uspješna smo banka jer imam klijente širom svijeta. Imamo više od 26 miliona klijenata i svugdje gdje smo prisutni imamo tim koji pruža pomoć svim našim klijentima", istakao je Diamanti.

Ovom prilikom kazao je da je Unicredit među top pet banaka u svim državama u kojima posluju.

"Oko 63 posto aktivnosti je u eurozoni, što nam pruža stabilnost. Vodeća smo banka u mnogim segmentima, ali bitno nam je mišljenje naših klijenata i osluškujemo njihivo mišljenje. Oko 90 posto naših klijenata bi nas preporučilo svojim poznanicima. To je povezano sa činjenicom da pratimo šta su to trendovi, investiramo u inovacije i djelujemo kao savjetnici našim klijentima. To su ta partnerstva koja gajimo. U posljednjih četiri godine 60 kompanija iz 11 zemalja prošlo je naše edukacije. Fokus i potreba banke je da stvori dodstnu vrijednost za naše klijente", pojasnio je Diamanti.

Ekonomista Unicredit banke Ivan Vlaho zadužen je za segment poslovanja sa stanovništvom.

"Drago mi je da sam danas ovdje u svojoj zemlji. Mi smo panevropska banka i prisutni smo u cijeloj eurozoni. Dijelimo dva tržišta i to zapadno i centralno-istočno. Prema našim podacima naša zastupljenost je znatno veća na zapadnom tržištu, dakle imamo više poslovnica, uposlenih, ali i bankomata. Govoreći o kreditima na zapadnom tržištu imamo za 11 posto više kredita. Vidimo da CIE se približava zapadnom tržištu kad je riječ o hipotekarnim kreditima. Dakle zaključak je da postoji veliki potencijal na tržištu CIE. Centralna i Istočna Europa ima osnove za koje se mi trebamo uhvatiti, prije svega ljudski kapital, ali za to treba unaprijediti regulatorni okvir", smatra Vlaho.

Dodao je da je na tržištu CIE pooulacija dosta mlađa, nego na zapadu.

"Dakle trebamo raditi na digitalnoj transformaciji i unaprijeđenju digitalnih usluga. Mi tome pristupamo pragmatično jer oko 15 posto građana regiona su korisnici naše banke. Dok korištenje digitalnih usluga vrlo brzo raste. Mobilno bankarstvo najviše raste čak oko 40 posto svih klijenata koridti ovaj digitalni kanal", kazao je Vlaho.

Prema njegovim riječima, glavni princip Unicredit banke je pojednostaviti i olakšati život naših korisnika.

"Sad pokušavamo investirati u renoviranje naših glavnih filijala, kako bi se naši radnici i klijenti osjećali bolje. Puno investiramo u našu mobilnu aplikaciju. Nakon nekoliko godina se fokusiramo na funkcionalnost naših digitalnih kanala, a radit ćemo i na poboljšanju i priširivanju usluga koje nufimo u digitalnom formatu. Sve to radimo da olakšamo život našim klijentima i danim osiguramo najbolju moguću uslugu. Ali vidimo neiskorišten potencijal i možemo osigurati uspjeh", zaključio je Vlaho.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije