Damir Marjanović upozorava: Krizni štabovi ne smiju podleći pritisku politike

2
J. Ćebo
Damir Marjanović upozorava: Krizni štabovi ne smiju podleći pritisku politike
Radiosarajevo.ba / Damir Marjanović

Krizni štab Kantona Sarajevo jučer je donio nove mjere po kojima će se nastava za srednjoškolece odvijati online.

Pored toga, donesena su nova pravila za ugostiteljske objekte i tržne centre.

No, na onaj dio koji se odnosi na nastavu reagirao je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i naučnik Damir Marjanović.

“Očekivane mjere. Imaju logike u trenutnim okolnostima! No, ako već mora online (virtualno) srednje obrazovanje, onda bi, u najmanju ruku, 'obrazli' bilo da i predizborna kampanja bude 'virtualna'. Siguran sam da su profesori odgovorniji od organizatora predizbornih 'sijela', da su učenici odgovorniji od učesnika istih, te da se na školskim časovima mnogo toga bitnijega i pametnijega može čuti u odnosu na predizborne skupove, mada se isto gradivo i za jedno i za drugo predaje već generacijama! Krizni štabovi – hajde pokažite malo hrabrosti!”, naveo je Marjanović. 

Kako je kazao za portal Radiosarajevo.ba ovaj put je Krizni štab KS, ipak, pokazao namjeru da odlučno djeluje. 

“Ne moramo se složiti oko svake odluke, ali ću ih svakako poštovati koliko god mogu dok su na snazi. Također, jako je bitno da svaku od 'upitnih' odluka dobro iskomuniciraju i preciziraju, te da ne ostave ni najmanju sumnju u razloge njihovog donošenja. To trebaju uraditi kao eksperti, i ni na koji način ne smiju podleći pritisku politike koja se voli mješati gdje joj nije mjesto”, naglasio je Marjanović.

Otvoreno nam govori kako bi ovaj put trebali "naređivati" ministrima i premijerima, a ne obratno. 

"Neću upotrijebiti glagol 'smetati', posebno kada govorim o ekspertima iz Kriznog štaba. No, mogu im samo sugerirati da dobro analiziraju i poredaju prioritete. Bilo bi zanimljivo analizirati koliko ukupno pozitivnih slučajeva sa sigurnošću možemo povezati s obrazovnim institucijama, a koliko možemo povezati s noćnim okupljanima u zatvorenom prostoru. Nadalje, bilo bi zanimljivo pratiti da li će online nastava smanjiti okupljanje srednjoškolaca, ili će oni nastaviti s okupljanjem u drugim, njima dostupnim mjestima, u kojima se 'propisani uvjeti' daleko manje poštuju. Siguran sam da su o tome razmišljali i da će to pratiti, pa očekujem da će već narednih 7-8 dana na osnovu tih podataka ili potvrditi svoju odluku ili je potencijalno izmjeniti", podvukao je Marjanović i dodao:

"S druge strane ću glagol 'smetati' upotrijebiti na one koji bi trebali obezbijediti provođenje ovih preporuka i koji bi trebali na osnovu istih donijeti konkretne odluke, bez obzira bile one popularne ili ne.... Tu primarno mislim na vladu i na nepostojeće ili uspavane ministre kantonalnih i federalnih nivoa”.

Još jednom smo se osvrnuli na njegov komentar u kojoj predlaže da, ako obrazovanje mora biti online, predizborne kampanje također trebaju biti viralne, poručivši tim povodom Kriznom štabu da "budu hrabri". 

“Da. Biću jako direktan - žalosno je da je mnogo lakše prebaciti obrazovanje na online platforme od toga da se i predizborne kampanje iz istih razloga sklone s ulica. Žalosno je da se političarima preporučuje da se pridržavaju preporuka, a da se profesorima i učenicima naređuje da nastavu obavljaju izvan škola.

To je ta nekonzistentnost i tu ohrabrujem kolege da imaju iste aršine i da na isti način i istim jezikom jasno i glasno to kažu, bez dodatnog ublažavanja. Onda sam siguran da nema tog premijera ili ministra koji bi se oglušio na takvo što, jer zdravlje (i fizičko i psihičko) bilo kojeg stanovnika ovoga grada i države mora imati prioritet nad prikupljanjem glasova i osvajanjem vlasti....”, kazao je Damir Marjanović, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije