Mario Nenadić: U Kantonu Sarajevo 5 klastera i 9 osoba zaraženih virusom COVID-19

Anadolija
Mario Nenadić: U Kantonu Sarajevo 5 klastera i 9 osoba zaraženih virusom COVID-19

U Kantonu Sarajevo je potvrđeno devet slučajeva oboljelih od novog tipa koronavirusa, od toga jedan sa smrtnim ishodom, rekao je premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić na trećoj konferenciji za medije Vlade Kantona Sarajevo (KS) i Štaba civilne zaštite KS.

Konstatovano je da se u samoizolaciji u KS s današnjim danom nalazi 1.569 osoba, pored toga još 283 s isteklim periodom samoizolacije. 

"Imamo ukupno pet slučajeva od ranije, tri nova i jedan od jutros. Ukupno devet pozitivnih slučajeva oboljelih na području KS, od čega jedan sa smrtnim ishodom", rekao je Nenadić.

On je kazao da su razgovarali o potrebi proglašavanja stanja epidemije što bi otvorilo dodatne mogućnosti prevencije i liječenja. Dodao je da su razgovarali i o mogućnostima povećanog broja testiranja u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Nenadić je rekao da je evidentirano pet aktivnih klastera u Kantonu Sarajevo.

Nadležne službe radit će na praćenju klastera, izolacijama i davanju drugih preporuka u skladu s tim.

"Vlada je napravila čitav niz konkretnih operativnih aktivnosti o formiranju određenih fondova koji su veoma interesantni i mogu biti korisni", rekao je Nenadić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije