Jurkić: Opozicija blokira izgradnju rehabilitacijskog centra

K.S.
Jurkić: Opozicija blokira izgradnju rehabilitacijskog centra
Seriju tekstova Godinu dana nakon izbora, koju Radiosarajevo.ba objavljuje s ciljem da javnost stekne uvid u rad novoizabranih načelnika/ca i gradonačelnika u prvoj godini mandata, nastavljamo s Općinom Domaljevac-Šamac.

Općina Domaljevac-Šamac sa površinom od 44 kvadratna kilometra spada među manje općine u BiH. Nalazi se na sjeveru BiH uz rijeku Savu i graniči sa Republikom Hrvatskom. Na području ove općine živi 5.216 stanovnika, po podacima popisa stanovništva iz 2013. godine.

Načelnik Mario Jurkić (HDZ 1990) osvojio je na lokalnim izborima 2016. godine 1.366 glasova ili 53,99 posto. Njegov protukandidat Stjepan Piljić (HDZ BiH) osvojio je 1.164 glasa ili 46,01 posto, podaci su Centralne izborne komisije BiH. Jurkić je, također, bio izabran na prijevremenim izborima 1. februara 2015. godine.

Načelnik Mario Jurkić, u intervjuu za Radiosarajevo.ba, govori o realiziranim projektima, problemima sa kojima se suočava ova lokalna zajednica, saradnji sa drugim općinama i budućim planovima.

Radiosarajevo.ba: Koje sektore smatrate za najveći potencijal vaše lokalne zajednice?

Jurkić: To su razvoj privrede, jačanje poljoprivredne proizvodnje i plasiranje poljoprivrednih proizvoda, kao i razvoj banjsko-rehabilitacijskog turizma.

Radiosarajevo.ba: Šta su Vaši prioriteti u toku ovog mandata?

Jurkić: Poboljšavanje životnih uvjeta stanovnika, realizacija brojnih projekata i otvaranje novih radnih mjesta.

Radiosarajevo.ba: Koja su najveća konkretna postignuća za vrijeme vašeg mandata – šta je do sada urađeno?

Jurkić: To su svakako obnova infrastrukture, obnova oštećenih privrednih subjekata uslijed poplave 2014. godine i stalna ulaganja u poboljšanje poljoprivredne proizvodnje.

Radiosarajevo.ba: Šta ste namjeravali uraditi u prvoj godini mandata a niste uspjeli? Koji su razlozi što nije urađeno?

Jurkić: Nismo uspjeli dodatno razviti privredu, prvenstveno razvoj zdravstveno-turističke ponude izgradnjom rehabilitacijskog centra. Razlog tome je što nema podrške opozicionih stranaka za realizaciju ovako važnog projekta.

Radiosarajevo.ba: Možete li navesti najveće probleme koje imate u općini i kako planirate ih rješavati?

Jurkić: To su politički pritisci.

Radiosarajevo.ba: Da li realizirate zajedničke projekte sa drugim lokalnim zajednicama u BiH? Imate li u planu takvu vrstu suradnje?

Jurkić: Implementiramo projekte s općinama Bosanski Šamac, Orašje, Vukosavlje, Modriča, Odžak.

Radiosarajevo.ba: Da li su u ovom periodu na području lokalne zajednice otvorene ili bnovljene: obrazovna ustanova, sportski objekat, zdravstvena ustanova, proizvodni pogon?

Jurkić: Obnovljeno krovište Doma kulture, stalna ulaganja u obnavljanje porodičnih poljoprivrednih preduzeća. Na poseban način treba izdvojiti elementarnu nepogodu koja je u 2014. godini prouzrokovala velike štete kako na javnim objektima tako i na privrednim jedinicama. Unatoč teškoj situaciji, zajedničkim radom i angažmanom, uspjeli smo osigurati dovoljno finansijskih sredstava da saniramo štetu i osiguramo minimalne uvjete za život. U posljednje tri godine smo dva puta proglasili elementarnu nepogodu sušu koja je uz poplavu iz 2014. godine ostavila veliki trag na poljoprivredne proizvođače sa ovog područja.

Godinu dana nakon izbora javnosti u Bosni i Hercegovini želi znati kakva su dostignuća u prvoj godini mandata načelnika/-ica i gradonačelnika. U tu svrhu portal Radiosarajevo.ba je na adrese svih lokalnih zajednica poslao ista pitanja. U narednim danima objavljivat ćemo pristigle odgovore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije