Mandić: Zločin u Srebrenici nazvao "božjom pravdom" i oslobođen krivice

Radiosarajevo.ba
Mandić: Zločin u Srebrenici nazvao "božjom pravdom" i oslobođen krivice
Foto: Nezavisne novine / Milan Mandić
Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom je predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić oslobođen krivnje za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Osim njega, oslobođeni su i troje uposlenika Elta televizije.

Državno tužilaštvo je žalbu uložilo zbog povreda krivičnog postupka i zakona te pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, ali je Apelaciono vijeće odbilo žalbu i potvrdilo oslobađajuću presudu.

Sud BiH je prvostepenom presudom 24. maja prošle godine oslobodio Mandića krivnje za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netereplejivosti zbog izjave iz 2014.

Teretio se da je za vrijeme intervjua na Elta televiziji izazvao mržnju ili netrepeljivost, između ostalog rekavši da su zločini u Srebrenici nad Bošnjacima bili pravedna osveta i "božja pravda".

Istom presudom su uposlenici Elta televizije Dejan Rakita, Marijana Savić i Mira Kostović, kao i preduzeće Stijena herc, oslobođeni krivnje za pomaganje u izvršenju krivičnog djela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije