Mandić o poskupljenju plina: Vlada FBiH sve manje vodi računa o potrebama građana

K. S.
Mandić o poskupljenju plina: Vlada FBiH sve manje vodi računa o potrebama građana
Foto: Naša stranka / Srđan Mandić

Vijest o poskupljenju plina za 30 posto od 1. maja odjeknula je kao bomba u Bosni i Hercegovini.

Udruženja poslodavaca hitno su reagirala navodeći da će to biti udar na privredu i na građane. Istovremeno, i udruženja potrošača reagirala su osuđujući najavu iz Vlade FBiH.

Toplane će dići cijene grijanja zbog poskupljenja plina

Jedan od većih potrošača plina, KJKP Toplane Sarajevo oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem navode da će povećati cijene grijanja u Kantonu Sarajevo ako bude plin poskupio.

Plin u strukturi cijene i troškova učestvuje sa više od 60 posto”, rekao je šef Kabineta direktora KJKP "Toplane - Sarajevo" Ženja Ljubuškić.

Upitan da prokomentira novonastalu situaciju sa pokuspljenjem plina, kantonalni ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić izjavio je za Radiosarajevo.ba da u ovom trenutku ne želi spekulirati oko informacije o poskupljenju plina.

“Kao što znate u januaru, kada je prvi put BH Gas najavio poskupljenje plina za 31 posto, resorni federalni ministar naveo je da je to poskupljenje nerealno i da ono ne smije biti više od 3,5 posto. S tom informacijom, očekivali smo da će u prethodnom periodu Vlada FBiH poduzeti određene korake.

Međutim, očito da Vlada FBiH, koja je u tehničkom mandatu i koja sve manje vodi računa o potrebama i situaciji u kojoj se građani nalaze, donijela je takvu odluku. To je izazvalo lančanu reakciju, koja se na kraju reflektuje i na Vladu Kantona Sarajevo, odnosno na naše dvije komunalne firme Sarajevogas i Toplane Sarajevo. Posljedično i građani ispaštaju”, spomenuo je Mandić.

Prema njegovim riječima, cjelokupna situacija bit će analizirana i razmatrana nakon čega će biti moguće nešto više kazati o poskupljenju plina.

Očekujem da se ovaj put Vlada Federacije BiH odgovorno postavi prema cijeloj situaciji. Ovo ne može biti problem isključivo Vlade Kantona Sarajevo i resornog ministarstva, pogotovo ne smiju ispaštati građani, imajući u vidu informacije sa kojima mi raspolažemo, a koje kažu da je plin u Bosni i Hercegovini najskuplji. Postoje unutrašnje rezerve.

Sigurni smo da su na višim nivoima od BH Gasa pa naniže nađe neki prostor da se ova cijena koriguje. Još jednom očekujemo od Vlade FBiH i distributera jedno odgovornije ponašanje nakon toga bismo eventualno razgovarali da vidimo koliko je to realno poskupljenje i nakon toga bismo vidjeli kako i na koji način eventualno razmišljali o nekim subvencijama”, napominje Mandić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije