Makarević i Beharić u Munchenu: Put BiH ka EU ne zavisi samo od domaćih aktera, već i od podrške EU

0
Fena
Makarević i Beharić u Munchenu: Put BiH ka EU ne zavisi samo od domaćih aktera, već i od podrške EU
Foto: Fena / Samir Beharić i Nedim Makarević na panel diskusiji u Munchenu

"Usred Evrope, a ipak tako daleko" naziv je sesije koju su u Munchenu organizirali Europäische Akademie Bayern e.V., Friedrich Naumann fondacija za slobodu i Fondacija Thomas Dehler, kako bi se razgovaralo o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini poslije općih izbora održanih 2. oktobra.

Na sesiji su govorili bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu, Afganistanu, Norveškoj i Islandu Nedim Makarević i omladinski aktivista i član njemačkog Marshall fonda SAD-a u Bosni i Hercegovini Samir Beharić.

Kako su naveli organizatori složen politički sistem zemlje proizašao je iz Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine kojim je okončan krvavi rat i ostavio državu podijeljenu na dva entiteta Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

Trend među poznatima: Doktori otkrivaju šta popularni lijek za mršavljenje radi njihovim tijelima

Trend među poznatima: Doktori otkrivaju šta popularni lijek za mršavljenje radi njihovim tijelima

U tri norveška grada obilježen Dan bijelih traka

U tri norveška grada obilježen Dan bijelih traka

Na prošlim izborima ponovo je pobijedio lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik koji je bio pokretač odluke o odcjepljenju Republike Srpske 2021. godine, rečeno je na panelu.

Upozoreno je i da posljednjih nekoliko godina karakteriziraju rastuće tenzije zbog etničkih sukoba, ali i sporovi oko izbornog zakona i ustava, dok je istovremeno Evropska komisija potvrdila da je BiH postigla napredak u reformama i predložila državama članicama da toj zemlji dodijele status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Makarević je u uvodnom izlaganju objasnio specifični položaj Bosne i Hercegovine i njen geostrateški značaj te ukazao na historijski aspekt interesiranja velikih sila prema teritoriji zapadnog Balkana, a pogotovo Bosni i Hercegovini.

Ambasador Makarević pokrenuo video serijal o saradnji dijaspore s domovinom

Ambasador Makarević pokrenuo video serijal o saradnji dijaspore s domovinom

Vrijeme između dva svjetska rata te balkanski ratovi upućuju na direktno miješanje velikih sila na teritoriju BiH dok se tek okončanjem Drugog svjetskog te formiranjem Jugoslavije pod vodstvom Josipa Broza i prethodno krune Karađorđevića, tačno vidjela geostrateška važnost ovih prostora za svjetske sile.

"Svo to vrijeme pogotovo početkom 20. vijeka i do 1948. godine kada je Josip Broz rekao "ne" Staljinu, Rusija je imala aspiracije za prostor bivše Jugoslavije, a time i Bosne i Hercegovine premda im je glavni motiv bio izlazak na Jadransko more", podvukao je Makarević.

Skorašnja dešavanja u Crnoj Gori opet otvaraju tu priču, a proruske izjave Dodika ukazuje na budnost takvih aspiracija. Stoga scenario koji se trenutno dešava u Ukrajini možda nije toliko opasan ili "živ" u BiH, kaže Makarević, međutim nipošto se ne treba ignorirati ta potencijalna mogućnost.

Ambasador Nedim Makarević na panel diskusiji u Minhenu
Foto: Fena: Ambasador Nedim Makarević na panel diskusiji u Munchenu

"Zato Evropska unija treba da zna da je jedini pravi potez u ovom trenutku davanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini čim prije", jasno je naglasio Makarević.

Dodaje i da je takav pristup još više potreban zbog turbulentnih vremena, istovremeno ističući konkretnu ulogu Njemačke u političkom smislu u BiH iz perspektive moćnog saveznika koji može pomoći daljnjoj proceduri članstva u EU, ali i prema NATO-u.

Aktivista Samir Beharić fokusirao se na protekle opće izbore održane 2. oktobra, te je ukazao na nove političke okolnosti i na koji način one mogu djelovati na bosanskohercegovačko društvo.

Osvrnuo se i na dolazak novog bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića koji je ovaj put socijaldemokrata te je govorio o tome šta se od njega može očekivati, a šta od druga dva člana Predsjedništva Željka Komšića (DF) i Željke Cvijanović (SNSD).

Također je ukazao da ulazak BiH u Europsku uniju ne zavisi samo od domaćih aktera, već i od podrške same Evropske unije na tom putu jer smatra da je teško očekivati da BiH ka EU uspješno vode oni političari koji i simbolički i materijalno profitiraju od statusa quo koji godinama održavaju.

"To su često isti oni nacionalisti koje upravo EU favorizira, kojima vjeruje i od kojih očekuje da rade u interesu bh. stanovništva, posebno mladih ljudi", zaključio je Beharić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije