Skandinavija / Nedim Makarević: Izvoz u Norvešku povećan za skoro 30 posto

27. 12. 2018. u 16:43:00 Fena

Shares: 9

Na godišnjoj sjednici udruženja Pozitiv u Zenici, ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević istakao je da je plan povećanja izvoza u ovu skandinavsku zemlju dostignut pa čak i premašen.

“U odnosu na prošlu, ove godine je, prema dostupnim podacima, izvoz povećan za gotovo 30 posto, i to bez decembarskih podataka”, kaže ambasador Makarević.

Upravo je Ambasada BiH u Oslu bila organizator i domaćin prvog susreta članova Udruženja poslovnih ljudi iz BiH “Pozitiv” s bosanskohercegovačkim biznismenima u Norveškoj koji su u ovoj skandinavskoj zemlji nedavno registrirali Norveško-bosanskohercegovačku komoru.

Ambasador Makarević je tada naglasio da je jedan od njegovih prioriteta poboljšati bilateralnu trgovinsku razmjenu između BiH i Norveške.

Ističe da se do sada nije dovoljno koristio potencijal saradnje s našim privrednicima koji su vrlo poduzetni i uspješni u Norveškoj.

“Ideja je bila povezati poduzetnike iz Bosne i Hercegovine s bh. poduzetnicima iz Norveške, koji su sada organizirani i žele saradnju s domovinom. I ta ideja je urodila plodom. Pogotovo sto je prvi susret u Oslu bio ujedno i prvi put da privrednici iz BiH u ovolikom broju i organizirano dolaze u Norvešku kako bi uspostavili kontakt i saradnju s našim iseljenicima koji posluju u ovoj zemlji”, naglašava Makarević.

Na tom sastanku su bili predstavnici iz oblasti sigurnosti, turizma, industrije stakla, obrade drveta, elektro i mašinske industrije, građevinarstva informatike te arhitekture.

Vjeruje se da će rezultat ove sinergije biti kreiranje zajedničkih projekata i u budućnosti.

Tom prilikom se prisutnima obradio i Nahid Hasanbegović, u ime udruženja “Pozitiv”, prezentirao rad udruženja i njihove planove za budućnost te se zahvalio ambasadoru Makareviću na saradnji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA