Ambasadori zemalja iz regije posjetili Islamsku zajednicu Bošnjaka u Norveškoj

Fena
Ambasadori zemalja iz regije posjetili Islamsku zajednicu Bošnjaka u Norveškoj
Foto: Fena / Ambasadori zemalja iz regije posjetili Islamsku zajednicu Bošnjaka u Norveškoj
Ambasada Bosne i Hercegovine u Oslu organizirala je posjetu ambasadora Hrvatske, Srbije i Makedonije Hrvoja Marušića, Suzane Bošković-Prodanović i Serdjima Muhameda Islamskoj zajednici Bošnjaka u Norveškoj koja je osnovana 1994. godine.

Norveška je podijeljena u 14 džemata i ova zajednica broji oko 9.500 članova dok u Norveškoj trenutno živi oko 13.000 Bošnjaka, dok je većina u tu zemlju došla tokom agresije na BiH i najveći broj ih je iz Hercegovine i Krajine.

Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj jedina je centralizirana zajednica Bošnjaka u dijaspori te svi prihodi od države, općina i članarine idu na jedan račun.

Na nacionalnom nivou u Norveškoj, Islamska zajednica Bošnjaka aktivna je preko glavnog imama Senaid ef. Kobilice i njegovog dugogodišnjeg angažmana u Islamskom savjetu Norveške, a sada i Muslimanskoj mreži za dijalog kao krovnoj organizaciji za muslimane u Norveškoj.

Ambasador BiH Nedim Makarević tokom ove posjete naglasio je važnost dobrosusjedskih odnosa pogotovo imajući u vidu komplicirane odnose zemalja zapadnog Balkana.

"Veže nas toliko mnogo stvari, toliko mnogo historije, ali i kulture, sporta te društveno - socijalnih aspekata. Posebno mjesto zauzima vjera koja nas treba spajati, a nikako razjedinjavati, jer dijelimo zajedničke vrijednosti", zaključio je Makarević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije