Majka i sestra ubijenog Mirze Raščića: Molimo vas, ne dopustite ovo

Radiosarajevo.ba
Majka i sestra ubijenog Mirze Raščića: Molimo vas, ne dopustite ovo
Radiosarajevo.ba / Arhiv
U Kantonalnom sudu u Sarajevu prije dvije sedmice izrečena je presuda Izudinu Tahiroviću koji je optužen za ubistvo Mirze Raščića u pucnjavi koja se dogodila 16. aprila 2015. godine u prostorijama Udruženja navijača Fudbalskog kluba Željezničar.

Tahirović je osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora i još dvije godine za nelegalno nošenje oružja i municije, ali mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od 20 godina.

U kaznu će biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru u periodu od 17. aprila 2015. godine.

Podnesena je žalba Vrhovnom sudu za smanjenje presude Tahiroviću, ali je u objašnjenju presude već istaknuto kako je Tahirović ovo svjesno učinio.

Nakon dvije sedmice od izricanja presude Izudinu Tahiroviću za ubistvo Mirze Raščića i uložene žalbe, našoj redakciji su se obratile Mirzina majka Ilvana i sestra Zerina.

Majka i sestra tražeći pravdu apeliraju na sve dobre i časne ljude u sudstvu da ne dopuste da i ovo svirepo ubistvo prođe s blagom kaznom.

Majka Ilvana je mišljenja da je presuda za ubistvo u našoj zemlji mala, uzevši u obzir da je na svirep način - s leđa oduzet nekome život ko je imao samo 26 godina.

"Zašto? Nizašto! Razlog? Bez razloga? Mirza je bio osoba za primjer, najljepši osmijeh Južne tribine, plemenit lik", rekla je za Radiosarajevo.ba Mirzina majka Ilvana ogorčena na visinu kazni za ubistvo.

No ipak je i zadovoljna presudom od 20 godina. Kaže, bolje i 20 godina nego pet ili deset.

"Možda se nekada i u našoj državi promijeni zakon", dodaje majka Ilvana. Zahvalna je tužiocima Nermini Ekinović, Feđi Fejzagiću, sutkinji Indiri Jahić i članovima Sudskog vijeća.

Sestra Zerina je za Radiosarajevo.ba rekla da će se zajedno s mamom boriti da pravda bude zadovoljena.

Dodala je i da je ponosna kad na tribini čuje ime svog Mirze i nada se da nikad neće biti zaboravljen. Obje su se zahvalile rodbini, prijateljima koji su bili uvijek uz njih, manijacima, navijačima Željezničara, kao i mnogim drugim ljudima dobrog srca koji su ih podržavali tokom čitavog suđenja , pa i danas kada očekuju potvrdu presude od Vrhovnog suda.

"Zahvaljujemo se svim sredstvima informiranja (novinama, portalima, TV kućama) koji su objektivno bili uz nas čitav tok suđenja", dodala je sestra Zerina.

Majka i sestra su rekle da se nadaju pravosnažnosti presude Vrhovnog suda - 20 godina za ubistvo njihovog Mirze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije