Majda Ruge o situaciji u BiH: "Ako želiš spasiti djevojku, moraš ubiti zmaja"

5
Radiosarajevo.ba
Majda Ruge o situaciji u BiH: "Ako želiš spasiti djevojku, moraš ubiti zmaja"
Arhiv / Majda Ruge

Stručnjakinja trusta mozgova "Evropsko vijeće za vanjske poslove" (ECFR) Majda Ruge ocijenila je da situacija u Bosni i Hercegovini izgleda dramatično.

"Radi se o Dodikovim prijetnjama da će dokinuti Bosnu kakvu poznajemo, koje dolaze u kombinaciji sa ucjenama Rusije uoči novembarske sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), na kojoj je produženje EUFOR-a", navodi Ruge.

Dodala je da će Rusija vjerovatno uvjetovati produženje EUFOR-a tako što će OHR učiniti "još manje relevantnim nego što je trenutno".

Muriz Memić nakon saslušanja u policiji: Ovo je sve farsa Hasana Dupovca

Muriz Memić nakon saslušanja u policiji: Ovo je sve farsa Hasana Dupovca

"Da stvari budu još gore, Bidenova administracija je delegirala Bosnu nekolicini birokrata srednjeg nivoa koji traže lake diplomatske pobjede, nadajući se da će krizu riješiti smirivanjem Dodika. Šta se može očekivati od pregovaranja sa političarom koji redovno vrijeđa američku ambasadu u Sarajevu, naziva američkim ključnim izvorom nestabilnosti u Bosni, aktivno blokira bosanskohercegovački put NATO-a, prijeti da će demontirati bh. vladine institucije izgrađene dugogodišnjim ulaganjem političkog kapitala i fondova od strane SAD i EU? ", upitala je Ruge.

Osim ako, dodala je, američki izaslanik ne razgovara sa Dodikom kako bi prenio prijetnju proširenjem američkih sankcija njegovom najužem krugu poslovnih oligarha...

"Ovi razgovori će neminovno rezultirati ustupcima Dodikovim zahtjevima i daljnjim slabljenjem bosanske centralne vlasti. Dodajte tome i ustupke HDZ-u pogledu Izbornog zakona... EU ni ne spominjem, jer oni nisu voljni da iskoriste svoje poluge. OHR? Novi visoki predstavnik je nedavno rekao u Parlamentu BiH: 'Nisam Ashdown, ali moj autoritet i dalje postoji.' Ne morate biti Ashdown da biste razumjeli jednostavan princip koji je vodio njegove akcije u Bosni, a koji je Paddy volio evocirati još 2018.: "Ako želiš spasiti djevojku, moraš ubiti zmaja", istakla je Ruge, te zaključila:

"Umjesto toga, OHR se boji zmaja(a), dok se predstavnici SAD-a i EU smiruju i čak večeraju s njima. Zapažanje mojeg kolege sada zaista važi: "Ovo izgleda kao takmičenje velikih sila, ali u stvarnosti se pojavljuje samo jedna sila."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije