Snažne reakcije na Dodikove najave: "Nasilje vitalan dio tog plana"

7
Radiosarajevo.ba
Snažne reakcije na Dodikove najave: "Nasilje vitalan dio tog plana"
Twitter / Milorad Dodik

Član Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorad Dodik najavio je sinoć povlačenje niza nadležnosti sa državne na entitetsku razinu, uključujući i nadležnost nad Oružanim snagama BiH, što je indirektna najava obnavljanja vojske RS.

Ukoliko ne dobije svoje (para)vojne formacije i pravosuđe, RS će aktivirati pravo na samoopredjeljenje. A ako, pak, dobiju svoje vojne i pravosudne institucije, državnim organima će silom biti zabranjeno djelovanje na teritoriji RS-a.

To je suština "paljanske deklaracije" koju je u četvrtak navečer usvojio Glavni odbor SNSD-a.

Potvrđena optužnica protiv Vasvije Vidović

Potvrđena optužnica protiv Vasvije Vidović

Izazvala je, očekivano, broje reakcije i na društvenim mrežama, ali još uvijek i ne osudu međunarodne zajednice koja znakovito šuti.

"Nema nikakve sumnje da, kakav god je plan SNSD-a i Dodika, da je nasilje neizostavan i vitalan dio tog plana. Ovaj dokument je ekvivalent 'Varijanta A i B' dokument iz decemrba 1991. godine", napisao je dr. Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Profesor emeritus Mirsad Abazović upozorio je da se "Balkanom se ponovo širi miris smrti".

"Šire ga oni koji će, ako novog rata bude, kad taj rat završi biti još bogatiji. Ljudi, ne držite mozak u stanju mirovanja", naveo je Abazović.

Politolog i politički analitičar, Jasmin Mujanović, koji živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama, na svoj način je komentirao nove Dodikove prijetnje.

"Samo nek’ ne puca" - "Si vis pacem, para bellum" (Lat: Ako želiš mir, spremaj se za rat)".

Reuf Bajrović, kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse, osvrnuo se na stalni trend relativiziranja Dodikovih prijetnji u našoj javnosti, koji je odavno praksa, iako je riječ o čovjeku sa velikom koncentracijom moći i u najmanju ruku opasnim namjerama. Pritom Dodik sve otvoreno govori.

"Neće, ba. Predizborna, ba. Svađaju narod da bi pljačkali, ba. Kome je do rata, ba. U kući mu bio, ba. Plan B ne postoji, ba. Prepadaju narod, ba. Mi smo za mir, mir, mir, ba", napisao je ironično Bajrović.

Miralem Kapetanović, sigurnosni stručnjak, koji je svoj radni vijek proveo u obavještajno-sigurnosnom sektoru, zaključuje da je "odavno jasno da Dodik ide na sve ili ništa - pokojnik ili pukovnik.

"Postoji li konkretan odgovor na njegov rušilački pohod, još ne znamo. Nekima je sada veći prioritet riješiti "legitimno predstavljanje", a ovaj problem kao da za njih ne postoji", napisao je Miralem Kapetanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije